Biostatisticus Geert Molenberghs waarschuwt voor verspreiding van deltavariant in België: "Gebeurt vooral via jongeren"

28 juni 2021
© Radio 1
De deltavariant van het coronavirus - die we eerder kenden als de Indiase variant – is serieus terrein aan het winnen in ons land.

In een week tijd verdrievoudigde het aantal gevallen met de deltavariant bijna: van 6,1 procent naar 15,7 procent van alle nieuwe besmettingen eind vorige week. “Waarschijnlijk zal dat al 80 à 90 procent zijn eind juli, en niet pas op het einde van de zomer ”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs van UHasselt en KULeuven in 'De Ochtend'.

Molenberghs kijkt voor die stijging onder meer naar de zomerreizen. “Vooral als een groot aantal mensen dat nog niet of niet volledig gevaccineerd is, gaat reizen. Want pas wie twee weken volledig gevaccineerd is, is goed beschermd tegen deze nieuwe variant. Dat gaat bij veel reizigers nog niet het geval zijn. We zien dus in een aantal landen, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, zeer duidelijk, dat de opmars van de deltavariant vooral gebeurt via de jongere generaties." Dat is namelijk de leeftijdsgroep waarvan het grootste deel nog niet gevaccineerd is, omdat ze pas als laatste aan de beurt komen.

Het zal dus erg belangrijk zijn dat ook jonge mensen zich laten vaccineren, stelt Molenberghs nog.

Beluister het gesprek met Geert Molenberghs in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: