Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Biostatisticus Geert Molenberghs: "Zou verstandig zijn om evenementen als kerstmarkten niet te laten doorgaan"

vr 12 nov. - 8:42

Bijna 15.000 besmettingen op maandag, zo'n 12.000 op dinsdag: de coronacijfers baren ook biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) zorgen. "Dat er moet worden ingegrepen, is duidelijk." Zijn eerste suggestie: even geen grote evenementen, zoals lichtfestivals of kerstmarkten meer. "Dat is momenteel niet te verantwoorden."
Molenberghs

Een bijzonder hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen en toch slechte coronacijfers: hoe kan dat? "We hebben een beetje te veel op de vaccins gerekend", zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven).

De kracht van de deltavariant wordt nog altijd onderschat. Bij de Wuhanvariant zou met de huidige vaccinatiegraad het probleem grotendeels opgelost zijn. Maar nu is de vaccinatiegraad niet hoog genoeg.

Zijn conclusie: het is nog te vroeg om de bladzijde volledig om te slaan, zoals we in september en oktober geprobeerd hebben.

Hij wijst naar de besmettingscijfers, die nu ook weer exponentieel de hoogte in schieten. "Het was eigenlijk verwacht dat er in deze periode een piek zou zijn in de besmettingscijfers, maar nog niet in de ziekenhuiscijfers. Het is nu afwachten of de cijfers verder doorstijgen of dat het gaat om een tijdelijke piek, door uitstel van tests na een vakantie. "

Maar zelfs bij een daling van het aantal besmettingen zullen de hospitalisatiecijfers nog een tijdje voort stijgen. "We zitten nu op 450 mensen op intensieve zorgen. Ik denk dat we de 600 niet gaan kunnen vermijden." Ter vergelijking: Sciensano-viroloog Steven Van Gucht had gehoopt onder de 500 bedden te blijven op intensieve zorgen.

Samenscholingen

De vraag is dan: wat moet er gebeuren? Kortstondige, forse lockdownmaatregelen, zoals in Nederland? Molenberghs twijfelt: "De vraag is of zo'n korte ingreep werkt, want wat nadien? Er valt wel iets te zeggen voor draaglijke, stabiele maatregelen over de lange termijn. Maar dat er moet worden ingegrepen, is duidelijk."

Voorlopig staat het Overlegcomité pas gepland voor volgende week. "Maar niemand belet ons om vandaag al de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Zo moeten we goed nadenken over massale gebeurtenissen waar heel veel mensen samenkomen. Zonder Gent en Brussel met de vinger te wijzen: zulke evenementen zijn in de huidige fase nog moeilijk te verantwoorden. Je krijgt dan altijd samenscholingen waar het virus van profiteert."

In Leuven is intussen beslist om de kerstmarkt niet te laten doorgaan. In Brussel is die in volle opbouw. "Het zou een verstandige maatregel zijn om die nu niet te laten doorgaan", klinkt het duidelijk.

"Leven met het virus?"

Dat is vervelend nieuws voor iedereen. Wanneer kunnen we dan eindelijk zeggen dat we "met het virus kunnen leven"? "Met deze oplopende cijfers op intensieve zorgen kom je weer in de problemen in de ziekenhuizen. Ook de afgeschaalde zorg (voor andere aandoeningen, red.) is een probleem. Dit zijn niet de omstandigheden die ons aan een griepseizoen doen denken, zelfs niet aan een zwaar griepseizoen. We zitten nog altijd op meer dan 20 doden per dag. Op jaarbasis kom je zo uit op 7.000 doden. Dat zijn 7 griepseizoenen. Om al die redenen zijn we er nog niet aan toe om 'te leven met het virus'."

Luister naar biostatisticus Geert Molenberghs in "De ochtend" via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet