Biostatisticus Molenberghs: "Indiase variant nu goed voor 1 procent van de gevallen bij ons, maar kan snel gaan"

3 juni 2021
© Luc Claessen (Belga)
De coronacijfers evolueren in de goede richting, maar toch moeten we ons voorbereiden op nieuwe varianten zoals de besmettelijkere Indiase variant. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs (Universiteit van Hasselt/KULeuven) in 'De Ochtend'. "Bij ons is 1 procent van de besmettingen met die variant, maar het kan erg snel gaan."

Ondanks de hoge vaccinatiegraad stijgen de ziekenhuisopnames in het Verenigd Koninkrijk licht. Dat heeft alles te maken met die besmettelijkere Indiase variant. "Die circuleert vooral bij gemeenschappen waar de vaccinatiegraad lager is", zegt Geert Molenberghs. "We moeten ons voorbereiden op de gevolgen van de circulatie van die variant."

Volgens Molenberghs is die Indiase variant nu goed voor 65 procent van de gevallen in het Verenigd Koninkrijk. "Bij ons gaat het nog maar om één procent", zegt de biostatisticus. "De variant is al verschillende keren het land binnengekomen, maar waar die is gaat het snel vooruit. In het Verenigd Koninkrijk ging het op twee maanden tijd van één procent naar 65 procent."

Alle vaccins die momenteel in ons land gebruikt worden beschermen volgens Molenberghs goed tegen die nieuwe variant. "Wel iets minder dan tegen de klassieke en de Britse variant", legt hij uit. "Het is wel duidelijk dat de tweede prik noodzakelijk is. Weet dat de bescherming pas enige tijd na die tweede prik optimaal is."

Hoewel de cijfers bij ons goed zijn, scoren we minder goed dan veel andere Europese landen, weet Molenberghs. "Er zijn 25 Europese landen waar het beter gaat", zegt hij. "In Portugal is het aantal vastgestelde besmettingen de afgelopen twee weken per 100.000 inwoners 62, in het Verenigd Koninkrijk 48. Bij ons is dat 252. Zolang we in de goede richting evolueren, hoeft dat geen groot probleem te zijn."

Beluister het gesprek met Geert Molenberghs in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: