Biostatisticus Molenberghs over de stijgende cijfers: "Hopen dat vakantie milderend effect zal hebben"

22 februari 2021
© Radio 1
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in ons land stijgt voor het eerst sinds 11 februari. De voorbije week zijn er dagelijks gemiddeld 2006 besmettingen vastgesteld, 5 procent meer dan de week ervoor. Er wordt nochtans veel minder getest (-16 procent) dan de week ervoor. Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/UAntwerpen) is niet verrast.

"Je moet weten dat we dit plateau al sinds november aanhouden en dat we nu voor de vierde keer van een daling naar een stijging gaan en omgekeerd. Dus we schommelen een beetje. Op zich is dit voor de fase waarin we ons nu bevinden niet abnormaal" zegt Geert Molenberghs in 'De Ochtend'.

Molenberghs kan er niet direct de vinger op leggen wat aan de basis kan liggen van de stijging. De meer besmettelijke Britse variant zou kunnen meespelen. En hij ziet ook meer besmettingen bij jongeren. "Maar we verwachten wel nog een positief effect van de afkoeling die de vakantie biedt en die we nu nog niet zien. We hopen dat dat een milderend effect heeft."

Hoopgevend is ook dat we "stilaan in de fase belanden waarin het moeilijkste seizoenseffect begint af te nemen". "De moeilijkste periode voor coronavirussen is december-januari-februari. Die zijn we stilaan aan het verlaten. Ook vaccinatiecampagne gaat - stilaan - een positief effect laten gelden. Intussen moeten we nog even de uitrol van de Britse variant uitzweten."

Beluister het gesprek met Geert Molenberghs in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: