Biostatisticus Molenberghs: "We zijn op de goede weg maar we moeten nog even volhouden"

16 februari 2021
© engin akyurt (Unsplash)
De cijfers evolueren gunstig en daar is de roep om versoepelingen. Virologen als Erika Vlieghe, Marc Van Ranst en Steven Van Gucht willen nog niet meteen de teugels lossen. "We moeten nog 4 tot 6 weken voorzichtig zijn door uithaal Britse variant", aldus biostatisticus Geert Molenberghs in 'De Ochtend'.

Wat denkt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) ervan? "We moeten beseffen dat we nog volop in de uitrol zitten van de Britse variant", aldus Molenberghs in 'De Ochtend'. "Naar schatting 50% van de bevestigde besmettingen is met die variant, de komende weken zal het fel gaan. Dat is een normaal verloop. We zullen van 50 naar 80% gaan. Die periode van 4 tot 6 weken moeten we voorzichtig zijn. De variant zal druk zetten."

Hebben we perspectief, mogen we denken aan de heropening van de horeca in pakweg de paasvakantie? "Daar mogen we aan denken. Er zijn voordelen, zoals het seizoenseffect (van winter naar lente, red.) en de vaccinaties die op gang komen. We verwachten tegen die achtergrond de cijfers onder controle te houden en te zien dalen. Dan kan er stapsgewijs gedacht worden aan versoepelingen. Maar we gaan daar geen data op kleven, tenzij het dichtbij komt. Dat is ook iets wat de overheid bepaalt."

Beluister het gesprek met biostatisticus Geert Molenberghs in 'De Ochtend': 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: