Bitcoin: betaalmiddel van de toekomst of zeepbel?

18 november 2013

Geld is een raar begrip. Een beetje simplistisch zou je kunnen stellen dat geld een object (nou ja) is dat algemeen wordt aanvaard als betaling voor goederen en diensten en voor de terugbetaling van schulden.

Geld ontleent haar waarde als betaalmiddel aan het feit dat een overheid het als een wettig betaalmiddel aanduidt.

Maar, het ziet ernaar uit dat we onze notie van 'geld' zullen moeten herzien. De bitcoin is een virtuele munt die niet afhankelijk is van staten of banken. En anders dan 'echt' geld' is de bitcoin inflatie-ongevoelig. In dat opzicht zijn bitcoins geen echt geld, maar een 'betaalmiddel'.

Nieuw is het niet, maar de laatste tijd is de koers van dat virtuele betaalmiddel wel heel spectaculair gestegen. Eén Bitcoin was vorig jaar 10 dollar waard, vandaag is dat al 600 dollar geworden.

Een Noorse student die vergeten was dat hij vier jaar geleden voor de fun bitcoins had kocht, bleek tot zijn eigen stomme verbazing plots een kapitaal te bezitten van omgerekend 650.000 euro.

En ja, je kan daar ook analoge dingen mee kopen. Zoals een appartement in een chique wijk van Oslo. Of een pizza. Wat zeggen we? Het ziet ernaar uit dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de bitcoin als legitiem betaalmiddel zal aanvaarden.

De voor de hand liggende vraag staat boven dit stukje.