Bittere en sterk gehopte bieren bewaar je best niet langer dan een jaar

15 april 2020
©BELGA
Je bittere streekbiertjes bewaren in de kelder doe je best niet te lang. Dat blijkt uit een recent onderzoek. Sofie Vanrafelghem is biersommelier en legt het uit in ‘Nieuwe Feiten’.

Onderzoekers aan de Universiteit van Leuven hebben 21 bieren twee jaar lang bewaard, om te kijken wat er met de smaak zou gebeuren.

“De focus ligt op bittere en sterk gehopte bieren en het onderzoek bevestigt het feit dat je die bieren niet te lang mag bewaren”, zegt Sofie Vanrafelghem. Het gaat dus over de bittere smaak en dat heeft te maken met de alfazuren die achteruit gaan na zo’n 1 à 2 jaar.”

Sterk gehopte bieren

“Maar ook de hopoliën zijn belangrijk want die gaan de aroma’s vormgeven. Bij sterk gehopte bieren, Duvel Tripel Hop bijvoorbeeld, zou ik aanraden om die binnen de 6 maanden al uit te drinken want daarna gaat het al achteruit.”

Dus we moeten het bier nog sneller opdrinken dan binnen de twee jaar, de tijd die het onderzoek aangeeft? “Ja, maar dan hebben we het echt over sterk gehopte bieren. IPA’s bijvoorbeeld. In dat bier geeft de hop niet alleen de bitterheid, maar ook de aroma’s. Maar dat is dus maar een deeltje van de bieren. Als mensen met een grote voorraad IPA’s zitten, zou ik zeggen: drink ze op.”

Uit dit onderzoek blijkt dat in sommige gevallen 40% van die bittere smaak gewoon verdwenen is na 2 jaar. “Bitterheid vermindert inderdaad. Dat wisten we wel al langer. Bij gewone blonde bittere bieren, luidt mijn advies altijd om die binnen het jaar op te drinken. Daarna verdwijnt die bitterheid en de bitterheid die overblijft gaat zeer slepend worden. Je bier is helemaal niet meer zo lekker dan”, zegt Vanrafelghem.

Vintage bier of stinkkaas

Welke bieren kunnen langer bewaard worden? “De donkere bieren of bieren met een heel hoog alcoholpercentage kan je langer dan 2 jaar bewaren. Sommigen evolueren ook heel mooi in smaak. Al zet ik er wel een maximum op van 5 jaar. Dan zijn de meeste al over hun hoogtepunt.”

“Bij zure bieren, Oud bruin bijvoorbeeld, kan je gemakkelijk spreken van 10 à 15 jaar. Bij een Oude Geuze gaat het naar 20 tot zelfs soms 30 à 40 jaar. Die zuurheid helpt het bier langer te bewaren. Een Oude Geuze is eigenlijk een beetje zoals een vintage wijn, die zal heel mooi evolueren.”

Veel mensen denken dus dat ze hun bier langer kunnen bewaren dan eigenlijk goed is. “Bij een sterk gehopt bier gaan vanaf 6 maanden de heel fris-fruitige aroma’s verdwijnen en als je een jaar later dat flesje opent, ruikt het gewoon naar stinkkaas.”

Beluister hieronder het gesprek in ‘Nieuwe Feiten’:

Lees ook: