Björn Soenens: “Grootste investeringsplan in de infrastructuur in de geschiedenis van de VS is goedgekeurd”

6 november 2021
© <patrick Tomasso (Unsplash)
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het grote infrastructuurplan van president Biden goedgekeurd. Het gaat om een investeringsplan van 1.200 miljard dollar in onder meer wegen, bruggen, scholen en internet in het hele land. Samen met een sociaal hervormings- en klimaatplan dat nog niet is goedgekeurd, is het de kern van Bidens binnenlandse beleid.

Eindelijk, zal de Amerikaanse president Joe Biden gedacht hebben. Na maandenlange - vooral - interne discussies binnen zijn eigen partij, heeft het Huis van Afgevaardigden zijn grote infrastructuurplan goedgekeurd. De Senaat had dat in augustus al gedaan.

Biden kan de wet nu eindelijk ondertekenen. Met het plan ter waarde van zo'n 1.200 miljard dollar (1.000 miljard euro) wil hij de gebrekkige infrastructuur in het hele land oplappen. Het geld gaat naar investeringen in wegen, tienduizenden bruggen, spoorwegen, waterleidingen en scholen in het hele land.

Maar evenzeer wordt het elektriciteitsnet gemoderniseerd, zodat het klaar is voor hernieuwbare energie en moeten er snelle internetverbindingen komen in afgelegen gebieden om de digitale kloof in het land te dichten. Er gaat ook geld naar investeringen die overstromingen moeten voorkomen en naar het opruimen van brandbare vegetatie om grote natuurbranden zoals die in Californië te voorkomen.

En meer dan 12 miljard dollar gaat naar de installatie van laadpalen voor elektrische auto's en de aankoop van elektrische of hybride schoolbussen.

Kern binnenlands beleid

Bidens infrastructuurplan, goedgekeurd door Democraten en enkele Republikeinen, is het grootste investeringsplan in openbare werken sinds 2009, toen Barack Obama president was, en een van de grootste investeringsplannen ooit in de Amerikaanse geschiedenis. Het Witte Huis gaat ervan uit dat het plan de komende 10 jaar zowat 2 miljoen banen per jaar zal creëren.

De stemming over een tweede hervormingsplan van 1.850 miljard dollar is gisteren uitgesteld. Dat plan omvat vooral sociale hervormingen en een hele reeks klimaatmaatregelen. Beide plannen vormen samen de kern van Bidens binnenlandse beleid. De president had het Congres gisteren nog opgedragen om de twee plannen goed te keuren. "Deze wetten goedkeuren is een duidelijke boodschap aan de Amerikaanse bevolking: we horen jullie, we gaan in jullie hoop investeren."

Dat het sociale hervormings- en klimaatplan nog niet is goedgekeurd, is een domper voor Biden, maar mogelijk komt ook dat in de komende weken in orde. Hoe dan ook, met de goedkeuring van het infrastructuurplan lijkt het er alvast op dat Bidens presidentschap is gered. Een opsteker na de tegenvallende gouverneursverkiezingen eerder deze week.

Beluister het gesprek met VS-correspondent Björn Soenens in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'