Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Björn Soenens: "Kans dat Julian Assange uitgeleverd wordt aan VS is vrij groot"

vr 12 apr. - 6:38

De kans is vrij groot dat het Britse gerecht Wikileaks-stichter Julian Assange zal uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. Assange wordt in de VS vervolgd voor het inbreken in een regeringscomputer en daarop staat een maximumstraf van vijf jaar cel. "Dat is geen lange straf en het gaat ook niet om een politiek misdrijf, dus de kans is groot dat Groot-Brittannië hem zal uitleveren", zegt Soenens.
Julian Assange

Gisteren is Julian Assange, de mede-oprichter van klokkenluiderwebsite Wikileaks, gearresteerd in Groot-Brittannië. De Verenigde Staten willen hem berechten, omdat hij geheime documenten van dat land publiek maakte. "De beschuldiging is vrij beperkt", zegt Björn Soenens. "Het gaat om één zaak. Hij heeft geprobeerd om binnen te breken in een computer van het Amerikaanse leger met de hulp van klokkenluider Chelsea Manning." Manning werd in de Verenigde Staten beschuldigd van spionage en in 2013 veroordeeld tot 35 jaar cel. Op de aanklacht die tegen Assange geformuleerd is, staat maximum vijf jaar cel.

"De Verenigde Staten weten dat de Britten Assange nooit zouden uitleveren, als het zou gaan om een politiek misdrijf. Ze hebben er dus geen politiek misdrijf van gemaakt, maar een soort computermisdaad. Hij zal niet vervolgd worden voor het verspreiden van informatie, maar voor het bekomen van informatie door het inbreken in een regeringscomputer."

De advocaat van Assange liet alvast weten dat hij de uitlevering van zijn client aan de VS zal aanvechten.

"Nog maar weinig voorstanders"

Julian Assange wierp zich met de klokkenluiderwebsite Wikileaks op als een voorvechter van openheid en vrije pers op het internet. Via de site werden massa's geheime documenten publiek gemaakt. "Tegenwoordig heeft hij nog maar weinig voorstanders", zegt Soenens.

"Zelfs grote voorstanders van de persvrijheid hebben hun mening over Assange herzien. Assange veroorzaakte veel verwarring en commotie met zijn bemoeienissen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. In volle campagne lekte hij toen e-mails van en over de Democratische kandidate Hillary Clinton. Hij liet zich daarvoor gebruiken door Russische hackers. Sommigen vonden dat hij daarmee in de kaart speelde van de Republikeinse kandidaat Donald Trump."

"Daardoor heeft Assange veel van zijn krediet verloren als klokkenluider en als  voorvechter van de persvrijheid. Sommigen noemen hem zelfs een ordinaire dief."

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet