Björn Soenens over het Comey-interview: "Mijn mond viel bij momenten open van verbazing"

16 april 2018
"Mijn mond viel bij momenten open van verbazing." Dat zegt Amerika-correspondent Björn Soenens over het interview van de ontslagen FBI-baas James Comey met ABC News. "Dit is toch wel een zeer opmerkelijke publieke aanval."

In wat voor een tijd leven wij, dacht ik bij momenten, want dit gaat over een zittende president van de VS die totaal vernederd wordt", zegt Björn Soenens, die het heeft over een "publieke weerwraak" van de ontslagen FBI-directeur. "Hij noemt Trump een serieleugenaar en een man die vrouwen behandelt als vlees. Hij beschrijft de president als een smet op iedereen die met hem werkt. Hij vindt dat Trump de normen van Amerika verpulvert en verbrandt."

"Wat mij ook opviel was hoe Comey echt de beledigingen niet spaarde en ook over zijn fysiek sprak, over zijn oranje gelaatskleur. Hij vroeg zich af hoe lang Trump voor de spiegel moet staan om die kleur te krijgen. Hij zei dat zijn handen minder klein waren dan hij had gedacht en dat de president minder groot was dan hij had gedacht. Allemaal dingen waarvan ik dacht: moet een FBI-baas daarmee uitpakken? Als je "if they go low, we go high" in gedachten houdt, dan ging Comey niet altijd even "high"."

Persoonlijke afrekening

Het interview heeft volgens Soenens dan ook veel weg van een persoonlijke afrekening. "Comey zegt eigenlijk niks nieuw in vergelijking met zijn getuigenis in juni vorig jaar voor het Congres. Maar hij geeft er kleinere details bij waarmee hij de president nog meer schade probeert toe te brengen." 

Soenens geeft als voorbeeld het verslag dat Comey doet van een scène in Trump Tower waar hij de president op de hoogte brengt van "the dossier", met onder meer de aantijgingen over plasseks met prostituées. "Hij probeert hem tikken toe te dienen", zegt de VRT-correspondent. "ITrump reageerde al furieus op voorhand. Ik vraag me af wat de reactie zal zijn over enkele uren. Gaat hij nog eens een twittertirade afstaken?"

Bron: vrtnws.be