The Black Crowes treden eindelijk opnieuw op, ook in Antwerpen

3 februari 2020
The Black Crowes komen op woensdag 4 november naar de Lotto Arena in Antwerpen. Dat heeft gitarist Rich Robinson zelf bekend gemaakt in 'Byloo'.

“Ons debuutalbum 'Shake Your Money Maker' bestaat dit jaar 30 jaar”, vertelt Rich Robinson. “Het werd wereldwijd meer dan 7 miljoen keer verkocht, maar we hebben het album nog nooit integraal gespeeld. We vinden het bijzonder om dat nu, na dertig jaar, alsnog te doen. Het is fijn om terug te kijken en te zien dat het album voor zoveel mensen iets betekent”.

“Toen het album in 1990 verscheen, was ik maar 19 jaar oud, echt nog een kind”, zegt Robinson. “Ik heb nu veel meer levenswijsheid: ik heb gereisd, ben getrouwd, gescheiden en opnieuw getrouwd. Ik ben vader geworden en mijn eigen vader is gestorven. Ik heb muziek mogen spelen met mijn helden. Mijn kijk op de wereld is op dertig jaar tijd helemaal veranderd.”

'Shake Your Money Maker' was destijds meteen een groot succes. “Dat hadden we helemaal niet verwacht”, herinnert Robinson zich. “We kwamen uit de indiescene uit het zuiden van de VS. Uit onze staat Georgia was alleen R.E.M. doorgebroken bij een groot publiek.”

Wat dan het succes was van hun eigen doorbraak? “We hebben met veel liefde een authentieke plaat gemaakt.”

“Dankzij het succes van 'Shake Your Money Maker' verdiende ik voor het eerst geld”, zegt Robinson. “Ik woonde nog bij mijn ouders toen we voor het eerst gingen touren! Met mijn eerste centen kocht ik een eigen huis. En een sportwagen en een hoop gitaren.”

Het was een vijftal jaar stil rond The Black Crowes, omdat de broers Rich en Chris ruzie hadden. “Het is niet gemakkelijk om zo lang samen in een band te zitten”, vertelt Rich. “Conflicten tussen grote ego’s, drugs, te veel managers die proberen een graantje mee te pikken.”

Maar de ruzie is bijgelegd en The Black Crowes treden opnieuw op, in november dus ook in Antwerpen. “We kijken ernaar uit om 'Shake Your Money Maker' integraal te spelen, maar verwacht ook de hits van andere albums”, besluit Robinson.

Lees ook:

Radio 1 Select