“Black” niet in een aantal Brusselse filmzalen: een foute inschatting?

9 november 2015
Op woensdag 11 november komt Black, de tweede film van Adil El Arbi en Bilall Fallah in de Belgische filmzalen. Maar niet overal. Enkele Brusselse cinema’s (onder andere Vendôme en Le Stockel) vrezen namelijk voor relletjes. Een foute inschatting? Discussieer mee!

“Black” is gebaseerd op de boeken van Dirk Bracke en gaat over de relatie tussen een jongen en een meisje die behoren tot rivaliserende Brusselse bendes. De film zal sommige Brusselse jongeren misschien op foute ideeën brengen, zo wordt gevreesd.

Kinepolis Brussel zal de film wel spelen, maar gaat eerst een kort filmpje tonen waarin het publiek wordt aangemaand de kalmte te bewaren. (Lees meer op filmsite vertigoweb.be)

Een beetje overdreven allemaal?

 

“Voorlopig zijn we nog chill” reageert Adil El Arbi. Maar toch vindt hij het jammer “want we hopen dat mensen de kans krijgen om onze film te zien”.

Adil vertelt

 

Adil begrijpt dus niet dat de film op voorhand al 'geband' wordt.  “Mocht er een gevecht zijn, dan kunnen ze misschien de beslissing nemen om een paar zalen te sluiten. Maar op voorhand? Nee, dat is spijtig”.

"Het is nu eenmaal een feit dat er bendes actief zijn in Brussel", voegt hij toe. Maar slachtoffers praten er zelden over omdat ze net zelf lid zijn van een bende. Daarom was het zo interessant om een film te maken over ‘een realiteit van Brussel’.

Hij besluit:

Laat mensen gewoon een rustig moment in de cinema beleven

 

Ook criminologe Elke Van Hellemont reageerde: "Dit is een overdreven reactie". Zelf doctoreert ze over straatbendes, en mocht ze drie jaar met een beruchte straatbende uit Evere samenleven. Ze begrijpt de hele heisa niet.

 

REAGEER

Zijn we een beetje te politiek correct? Wordt de intelligentie van het publiek onderschat?

Zorgt de beslissing om de film uit een aantal zalen te bannen niet net voor het omgekeerde effect?

 

 

Lees ook: Once you go black, you never go back