Blackrock

5 oktober 2019
De machtigste man op aarde zou wel eens Larry Fink kunnen zijn, CEO van Blackrock. Blackrock is de grootse vermogensbeheerder ter wereld. Als u hem wil bezoeken: 52nd Street 40E, New York. Daar houdt hij kantoor.

Larry Fink, CEO van Blackrock heeft een slordige zesduizend miljard dollar ter beschikking en belegt die in zowat alle belangrijke bedrijven, ook Belgische.

Die miljarden zijn niet de zijne. Vermogensbeheerders zoals Blackrock werken met geld van anderen, zoals ook een bank dat doet. Maar Blackrock is formeel geen bank, en valt bijgevolg niet onder de verstrengde controle die banken wordt opgelegd sinds de financiële crisis van 2008.

Noem Blackrock gerust een schaduwbankier. Echte banken moeten zich ver houden van risicovolle activiteiten, maar schaduwbankiers hebben hun plaats ingenomen. Blackrock is ondertussen twee keer groter dan Barclays, de grootste bank ter wereld. Als er met Blackrock iets misloopt, zal dat opnieuw een economische crisis veroorzaken. Mensen die er meer van kennen dan wij noemen Blackrock "a dangerous company".

Jef Poortmans, journalist bij Trends, zit zaterdag aan de Interne Keukentafel. We hebben hem gevraagd om een les schaduwbankieren voor beginners. Hoe is Blackrock zo groot kunnen worden en is het bedrijf echt een bedreiging voor onze economie?