"Blijf van mijn haar!'

25 september 2018
Charlotte Adigéry heeft er genoeg van dat mensen haar constant aanspreken over haar verschillende kapsels én ook zonder pardon haar haren aanraken, "omdat ze dat eens willen voelen". Voor eens en voor altijd wil ze komaf maken met de vragen die er haar altijd aan herinneren dat ze er 'anders' uitziet.

Ze is muzikante. Ze speelde op Pukkelpop. Ze komt uit Gent. Oh en ze heeft roots in Martinique. Charlotte Adigéry (WWWater) weet dat ze er 'anders' uitziet, maar vindt het niet fijn dat ze daar zo vaak aan herinnerd wordt door opmerkingen over haar uiterlijk. Bij Debecker wou ze, niet voor het eerst, maar hopelijk wel voor het laatst, alle vragen beantwoorden die mensen haar altijd willen stellen.

"Mag ik eens voelen?"

Zo kwam er de vraag "Waarom heb jij zoveel verschillende looks?". Charlotte ziet er bijna elke dag anders uit, omdat ze haar haren al eens los durft dragen, maar ook een aantal pruiken heeft die haar meteen een compleet nieuwe look geven. "Voor zwarte vrouwen is het heel gewoon om pruiken te dragen en zo vaak van kapsel te veranderen", zegt ze. 

Erger vindt ze het als mensen vragen of ze eens mogen voelen aan haar kroeshaar. "Ik laat het meestal wel toe als mensen het mij vragen, maar je hebt ook veel mensen die ongevraagd hun handen door mijn haar woelen en dat vind ik echt niet fijn. Dat is zo persoonlijk!", zegt Charlotte.

Inblenden

"Moet jij je nog insmeren tegen de zon?" was een andere vraag van een luisteraar. "Ja, ik heb ontdekt in Las Palmas vorige zomer dat ik me wel degelijk moet insmeren", zei Charlotte. "En bruinen doe ik ook. Ik word nog een pak donkerder als ik lang in de zon loop."

Charlotte vindt het niet zo erg dat mensen haar vragen stellen. Dat heeft ze veel liever dan mensen die ongevraagd hun handen eens door haar kroeshaar halen. Maar ze hoopt dat ze ook gewoon kan inblenden in onze maatschappij, zonder de stroom aan vragen over haar uiterlijk.

Bekijk het gesprek met Charlotte:

Lees ook:

Lijst van artikels