'Blijf van mijn lijf': app tegen seksuele intimidatie registreerde al zo'n 40 incidenten

6 juni 2018
In de eerste drie maanden na haar lancering kreeg de app ‘Blijf van mijn lijf’ 39 meldingen van seksuele intimidatie binnen. Met die gegevens wil Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) op termijn een beter beleid afstemmen samen met de politiediensten. Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen staat achter de app, maar pleit ook voor andere veranderingen.

Drie maanden geleden stelde het Brusselse Gewest samen met de vzw Touche Pas à Ma Pote de app ‘Blijf van mijn lijf’ voor. Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) maakte 28.500 euro vrij voor de ontwikkeling ervan. De ontwikkelaar, Hands Away, creëerde ook al zo’n app voor Parijse vrouwen. Daar is de app een groot succes.

‘Blijf van mijn lijf’ geeft vrouwen (en mannen) de mogelijkheid om seksueel geweld of seksuele intimidatie te melden met een eenvoudige klik op de knop. De app vraagt waar, wanneer en hoe het incident plaatsvond. Op dit moment gebruiken 638 personen de app en kwamen er al 39 meldingen van seksueel geweld of intimidatie binnen. Ter vergelijking: jaarlijks ontvangt de politie zo’n 300 aangiftes van zedenfeiten.

"Elk initiatief tegen seksuele intimidatie is stap vooruit"

Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen staat achter de app. “Elk initiatief om seksuele intimidatie tegen te gaan, is een goede zaak”, zegt ze. “Ook kunnen zo bepaalde risicobuurten in kaart gebracht worden, wat het voor politie en andere instanties gemakkelijker maakt om in te grijpen.”

Hoewel de app een stap in de goede richting is, pleit Stevens ook voor andere veranderingen. “Seksuele intimidatie moet een aparte categorie worden in het registratiesysteem van de politie. Dat is momenteel niet het geval, waardoor we geen goed zicht hebben op de exacte cijfers. Ook moeten alle betrokkenen, niet enkel de politie, zich afvragen wat ze kunnen doen om hun steentje bij te dragen. Ik denk dan aan bijvoorbeeld scholen of openbaarvervoermaatschappijen.”

Beluister het interview met Liesbet Stevens in 'De Ochtend':