Blijft Conner Rousseau SP.A-voorzitter én Vlaams Parlementslid ondanks cumulverbod? "Leden krijgen het laatste woord"

25 november 2019
SP.A-voorzitter Conner Rousseau zal de leden van zijn partij op 14 december, op het partijcongres, laten beslissen of hij Vlaams Parlementslid mag blijven. Volgens de regels van de partij mogen SP.A-ers geen twee politieke mandaten combineren. Dus zou Rousseau geen Vlaams Parlementslid meer mogen zijn, nu hij voorzitter is geworden. Maar tot de partijleden zich daarover hebben uitgesproken, blijft Rousseau op zijn zetel zitten.

Voormalig SP.A-voorzitter John Crombez kreeg na de verkiezingen van 26 mei tijdelijk een uitzondering op het omstreden cumulverbod, het verbod om verschillende politieke mandaten te combineren. Zo kon Crombez tot de voorzittersverkiezingen zijn voorzitterschap combineren met een parlementszitje.

Nu Conner Rousseau verkozen is tot de nieuwe voorzitter van de SP.A, dient hetzelfde vraagstuk zich weer aan: mag Rousseau in het Vlaams Parlement blijven zitten? Rousseau had voordien laten verstaan dat hij ontslag zou nemen als fractievoorzitter in het Vlaams Parlement als hij partijvoorzitter zou worden.

Leden beslissen

Nu Rousseau verkozen is tot partijvoorzitter, blijft hij toch nog zitten in het halfrond. Onder andere omdat er leden zijn die vragen dat Rousseau toch blijft zitten, zegt Rousseau in De Ochtend. “Er komen heel wat mails binnen van leden die zouden willen dat er een voorzitter is zoals alle andere voorzitters, die in het parlement blijven”.

Rousseau verwijst daarbij naar het discours dat hij gebruikte om voorzitter te worden, dat hij meer inspraak wilde van de leden. “Dus denk ik dat het een goede zaak is dat de leden hierover het laatste woord krijgen. En ik zal doen wat de leden hierover beslissen.”

Als de voorzitter zelf niet het goede voorbeeld geeft, haal je dan het cumulverbod niet onderuit? Rousseau zegt dat hij zelf geen vragende partij is om in het parlement te blijven zitten .”Het is belangrijk dat de leden daarover het laatste woord krijgen, op 14 december, en ik zal mij houden aan wat de leden daar dan over zeggen.” Rousseau voegt eraan dat dat de afschaffing van het cumulverbod ook niet op tafel ligt en dat hij sowieso maar één loon zal aanvaarden.

Bron: VRT NWS & De Ochtend

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: