Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Blijft de brexit Theresa May en Groot-Brittannië achtervolgen tot Halloween?

do 11 apr. - 6:03

De Europese Unie heeft de Britten extra uitstel gegeven tot 31 oktober voor hun brexit. Daarmee ligt de bal weer in het kamp van de Britse premier Theresa May. Maar wat zijn haar volgende stappen? En heeft ze eigenlijk een plan?
Veerle De Vos

Wat gaat premier May nu doen?

"Ik begrijp dat er veel frustratie leeft bij de Britten", zei Theresa May tijdens haar korte personferentie om 2.45 uur vannacht. "Als het aan mij had gelegen, dan waren we nu al uit de EU gestapt, mét een akkoord." Maar ze voegde er meteen aan toe: "Ik hoop nog altijd dat het ons lukt voor 22 mei. Dan moeten we niet meer deelnemen aan de Europese verkiezingen."

Het lijkt er dus op dat premier May van plan is haar brexitakkoord zo snel mogelijk opnieuw voor te leggen aan het parlement. Maar daar is het al drie keer weggestemd, ook door een deel van haar eigen partij. May hoopt dus op stemmen van oppositiepartij Labour. Die gesprekken worden vandaag voortgezet.

Wat is het parlement van plan?

Maar Britse journalisten hadden al meteen vragen bij die strategie. "Zes maanden uitstel is te lang om echt druk te kunnen zetten op die gesprekken met Labour" tweette BBC-journaliste Laura Kuenssberg. "Maar het is ook te kort om een andere aanpak uit te werken." Dat pessimisme wordt door veel waarnemers gedeeld.

De vraag is ook wat de conservatieve "brexiteers" in Mays eigen partij zullen doen. De woede en frustratie over het uitstel is groot. "De echte nachtmerrie voor de premier begint vandaag" schrijft Beth Rigby van Sky News. "Wanneer ze straks in het parlement haar schuimbekkende partijleden weer in de ogen moet kijken."

In theorie kan de conservatieve partij May niet aan de kant schuiven als partijleider tot in november (May overleefde vorig jaar in december een vertrouwensstemming). Maar bijna niemand twijfelt eraan dat achter haar rug de messen worden geslepen.  "Zes maanden is wel lang genoeg voor de verkiezing van een nieuwe leider" zegt Kuenssberg daarover.  

Wat denken de Britten hierover?

Ook de Britse burgers reageren verdeeld op dit uitstel. Veel voorstanders van EU-lidmaatschap hopen nu dat er voor eind oktober een tweede referendum kan komen. Anderen twijfelen eraan of daar wel genoeg tijd voor is.

De voorstanders van de brexit reageren zoals verwacht kwaad en gefrustreerd. "De Britten hebben ervoor gestemd om de controle terug in eigen handen te krijgen", zeggen de burgers achter de Leave-campagne. "Onze pathetische, zwakke premier heeft de controle terug in de handen van de EU gegeven. "

Ook de zakenwereld reageert verdeeld. Een van de belangrijkste lobbygroepen voor het bedrijfswezen is blij dat een "imminente economische crisis" nu vermeden is. Maar de Confederatie voor de Britse Industrie vraagt dringend een nieuwe aanpak. "We passen onze plannen voor een "no-deal brexit" aan", zei voorzitter Carolyn Fairbarn, "maar we bergen ze zeker nog niet op."   

En wat met de Europese verkiezingen?

Volgens de wet is het Verenigd Koninkrijk nu verplicht om aan die verkiezingen deel te nemen. De voorbereidingen daarvoor zijn trouwens al gestart. May heeft aan de Europese leiders moeten beloven dat haar land zich "loyaal" zal opstellen en belangrijke beslissingen niet zal proberen dwarsbomen.

Bekijk het gesprek met Veerle De Vos in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet