"Blijkbaar hangt het van je geloof af of je een dier mag doen lijden"

7 september 2016
Einde deze week is het weer offerfeest, dus steekt de discussie rond het onverdoofd slachten ook de kop op. En net nu dient dierenwelzijnsorganisatie GAIA een melding in bij het centrum voor gelijke kansen UNIA.

Discriminatie

"Blijkbaar hangt het van je geloofsovertuiging af of je een dier meer of minder mag doen lijden."

De wet zegt namelijk erg duidelijk dat je een dier moet 'bedwelmen' voordat je het doodt. Maar voor mensen die Orthodox-Joods of Moslim zijn geldt daar een uitzondering op. Daarom vindt GAIA dat er sprake is van discriminatie. 

Nooit meer onverdoofd

Het is een open deur intrappen, maar GAIA wil niet dat iedereen nu onverdoofd gaat slachten, maar net het omgekeerde:

We willen natuurlijk dat verdoofd slachten verplicht wordt.

Vandenbossche wil dat UNIA de melding daadwerkelijk als discriminatie ziet en dat de organizatie helpt om die discriminatie weg te werken. Daarvoor moet er aangedrongen worden bij de bevoegde ministers.

Iedereen slacht onverdoofd

Vandenbossche was absoluut niet geschokt door het bericht in De Standaard, dat eigenlijk al ons vlees onverdoofd geslacht is.

"Politici weten dit ook al lang. En het cijfer stijgt alleen maar. Vooral om economische redenen, want ook in het buitenland is er steeds meer vraag naar onverdoofd (hallal) geslachte dieren."

Politici weten het al lang

Ben Weyts, Minister van Dierenwelzijn, wil werken aan een label voor onverdoofd geslacht vlees. Maar dat is voor Vandenbossche van ondergeschikt belang. 

"Zo kunnen we er nog 20 jaar over blijven doorpraten. Maar in feite zal er geen dier minder geslacht worden, want dat vlees wordt ook naar het buitenland versast!"