Bloedstollend bedrog

7 september 2019
Ze zou de iPod van de gezondheidszorg gaan bouwen. Een machine ter grootte van een printer waarmee je bij je thuis in een paar minuten je bloed kon laten testen op alle mogelijke ziektes. Elisabeth Holmes. De vrouwelijke Steve Jobs. Een visionair genie. Met zwarte rolkraag en al. De lieveling van businessbladen en investeerders.

Ze startte met Theranos op haar negentiende, na een paar jaar was haar bedrijf bijna 10 miljard dollar waard. En toen verscheen er dat ene artikel in The Wall Street Journal.

Het bleek allemaal nep. ‘Fake it till you make it’ is niet ongewoon in Silicon Valley. Je belooft geldschieters de hemel op Aarde en vervolgens probeer je die belofte waar te maken, liefst voor het geld op is. Loopt het fout dan zijn een aantal mensen een hoop dollars of hun job kwijt. Ca-va nog. Maar hier ging het over geneeskunde en mensenlevens. Als dan blijkt dat je miraculeuse machine een lege doos is die enkel gebakken lucht produceert, dan wordt het dus écht gevaarlijk.

Hetty Helsmoortel, kankeronderzoeker aan de Ugent las ‘Bad Blood’, het boek van John Carreyrou, de journalist die de waarheid over Theranos aan het licht bracht. Op de radio hebben we beweerd dat dat enkel in het Engels verschenen is, maar dat klopt niet. De Nederlandse vertaling heet ‘Bloedfraude’. Wij zijn niet te beroerd om onze fouten toe te geven. Radio 1 is Silicon Valley niet.

Nu nog een zin met ‘bloedstollend relaas’ en we zijn klaar.