Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

"Bloedwraak kan tot 200 jaar later volbracht worden..."

do 4 apr. - 1:11

Besa Osmanaj is een Albanese vrouw die 5 jaar geleden naar België geëmigreerd is en haar studie rechten hier voltooit. Ze woonde in het noordelijke deel van Albanië, een gebied waar bloedwraak nog dagelijkse realiteit is. Haar grootvader was bemiddelaar bij families die betrokken waren in een bloedwraak.
Bloedwraak in Albanië

Bloedwraak is een restant uit de Kanun, een oude set wetten zoals die in Albanië jaren werden gevolgd. Vandaag de dag zijn die wetten niet meer officiëel, maar wel nog spirnglevend, zegt Besa Osmanaj: "Het zijn regels voor elke dagelijkse situatie. Die leven verder als traditie. Ook bloedwraak. Het is een deel van de Albanese identiteit."

Oog om oog

In het kort is bloedwraak het oog-om-oogprincipe: wanneer iemand een familielid van jouw dood, moet jij hetzelfde doen bij de familie van de dader: "Als iemand die bloedwraak niet toepast, dan is die geen Albanees meer.", zegt Osmanaj. "Het draait allemaal om eer."

Hoe werkt het?

Maar bloedwraak hoeft niet altijd tot een moord te leiden; "Er zijn ook onafhankelijke bemiddelaars. Die proberen naar een oplossing te zoeken tussen de families. Dat kan bijvoorbeeld door geld te geven. Maar niet elke familie accepteert dat natuurlijk." Je kan een moord dus afkopen. "Maar dat gebeurt niet vaak meer.", zegt Osmanaj.  Geen wraak nemen kan dus. Dan is de bloedwraak even goed voorbij: "Maar de familie van de dader moet dan wel geïnformeerd worden."

Regering doet er niets aan...

Albanië staat bekend als een democratisch land, maar volgens Besa Osmanaj heeft de democratische regering nog niets gedaan om het principe van bloedwraak te stoppen: "Er is geen vertrouwen in het rechtsysteem, de regering en de rechtbank zijn corrupt. Mensen hebben schrik dat een dader gewoon weer op vrije voeten komt." 

Het gaat zelfs zo ver dat mensen opgesloten geraken in hun eigen huizen: "Kinderen kunnen soms niet meer naar school, moeten begeleid worden. En wat meer is: bloedwraak is niet beperkt in tijd. Een bloedwraak kan dus tot 200 jaar later vervuld worden. En dat is zelfs gebeurd..."

 

Beluister het hele interview:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet