Bloot of bedekt

23 mei 2015
Moet een buitenshuiswerkende vrouw haar mannelijke collega’s de borst geven of volstaat het dat ze haar moedermelk afkolft voor tijdens de koffiepauze?

Het probleem is het volgende: een vrouw mag volgens strikte islamitische regels enkel met andere mannen in eenzelfde ruimte verblijven als ze familie zijn. Dat is op het werk zelden het geval. Tenzij, zo bedacht een hoogleraar aan de universiteit van Caïro, de vrouw haar mannelijke collega’s zoogt. Dan onstaat er een soort van moeder-kind relatie. Probleem opgelost. Vijf keer volstaat.

Moeten die mannen dan ook echt aan de borst of volstaat het dat ze een thermos met moedermelk te drinken krijgen? Daar zijn ze nog niet uit, de schriftgeleerden.

Andere vraag: mogen foto’s van vrouwen die de borst geven op Facebook? Facebook vindt van niet, veel vrouwen vinden van wel en veel vrouwen geven Facebook gelijk. Wat moet je dan, als baas van Facebook en als vrouw?

De vragen komen uit ‘Bloot of bedekt’, een boek van professor Mineke Schipper over de geschiedenis van de lichaamsbedekking. Over halve wilden die in hun bloot gat rondlopen, vrouwen die volledig verdwijnen onder een boerka en alles daar tussenin. Een geschiedenis van de schaamte ook. Wat vinden wij onbetamelijk en waarom dan wel?

We denken er over om het interview zaterdag naakt te doen. Weliswaar met de voorhuid van onze penis netjes met een touwtje samengebonden. Want zelfs voor wie naakt is bestaan er kledingvoorschriften, weten we van de Oude Grieken. 


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select