Bob Dylan wint de Nobelprijs voor Literatuur: "Het zou een schande zijn als hij niet gewonnen had"

13 oktober 2016
De Nobelprijs voor Literatuur gaat dit jaar naar de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan. Dat heeft de Zweedse Academie bekendgemaakt.
De uitreiking van de Nobelprijs voor Literatuur heeft dit jaar een verrassing van formaat opgeleverd: niet een gerenommeerde, internationaal gelauwerde auteur wint dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur, maar wel de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan.

Het was even over 13 uur toen secretaris-generaal Sara Danius van de Zweedse Academie het nieuws in Stockholm bekendmaakte. Het zijn de leden van dit instituut die jaarlijks de Nobelprijswinnaar voor Literatuur kiezen.

Dylan krijgt de prestigieuze onderscheiding "omdat hij nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse songtraditie heeft gecreëerd." Aan de Nobelprijs hangt een bekroning van 8 miljoen Zweedse kroon (822.000 euro) vast.

Het nieuws komt voor velen als een complete verrassing. We verzamelden enkele reacties:

Jan De Smet:

"Ik kan de uitleg van het comité volledig bijtreden. Sinds zijn tweede plaat is hij altijd overal aanwezig geweest, en heeft hij zichzelf altijd heruitgevonden" zegt De Smet

Het interesseert Jan De Smet nog het meeste hoe Bob Dylan die prijs in ontvangst gaat nemen. "Hij zal wel weer een en ander in zijn mars hebben", denkt hij. Denk bijvoorbeeld aan die keer dat hij ontvangen is door de paus. 

Saskia De Coster:

"Ik kreeg ongeveer een hartverzakking" reageert Saskia De Coster "Dit is het ultieme, precies alsof ik de prijs zelf gewonnen heb. Het zou zelfs een schande zijn als hij hem niet gewonnen had". 

Urbanus:

“Het werd tijd” zegt Urbanus, die het bericht net op het nieuws gehoord heeft. “Ik ben fan van zijn teksten, zijn looks, maar vooral van zijn stem”.

De man is wat tegendraads, en dat ligt Urbanus wel:

Terwijl iedereen “I love you, yes it’s true” zong, kwam Dylan af met protestsongs. En toen iedereen hem als protestzanger zag, maakte hij alleen maar liefdesliedjes.