"Bobbejaanland mag begrip scouting niet koppelen aan Halloweenattractie"

24 augustus 2018
Scouts en Gidsen Vlaanderen wil niet worden gekoppeld aan de nieuwe Halloweenattractie van Bobbejaanland. Het pretpark maakte vandaag bekend dat het dit najaar een spookhuis opent gebaseerd op de film "Welp", die ook gaat over een groep Scoutskinderen. Bobbejaanland benadrukt dat er in de attractie nergens een link met Scouts en Gidsen Vlaanderen zal zijn.

"Wat een week verbroederen op kamp moest worden, liep anders af. We hopen echt dat je je welp nog terug zal zien." Het zijn de letterlijke zinnen uit de aankondiging van de nieuwe Halloweenattractie in Bobbejaanland, die vandaag is voorgesteld.

Attractie gebaseerd op de film "Welp"

De attractie is gebaseerd op "Welp", de horrorfilm van Jonas Govaerts die in 2014 uitkwam. Het verhaal? Een groep scouts ("welpen") die op kamp gaan naar de Ardennen en daar geconfronteerd worden met een psychopaat.

"Wij hebben toen duidelijke afspraken gemaakt met Jonas over de manier waarop scouting al dan niet in beeld kon komen", zegt Jan Van Reusel, communicatieverantwoordelijke van Scouts en Gidsen Vlaanderen, in "De wereld vandaag". Zo werd er duidelijk afgesproken of en hoe de uniformen en de kentekens te zien mochten zijn.

"Vandaag hebben we echter via de pers moeten vernemen dat Bobbejaanland een attractie plant die gebaseerd is op de film. En daar maken wij ons toch zorgen over", zegt Van Reusel. "Met Bobbejaanland hebben we namelijk nog geen afspraken kunnen maken."

Het begrip "scouting" kan niet worden gebruikt als marketing voor een pretpark en kan ook niet worden gekoppeld aan een horrorattractie

Voor Scouts en Gidsen Vlaanderen is het duidelijk: het begrip "scouting" kan niet worden gebruikt als marketing voor een pretpark en kan ook niet worden gekoppeld aan een horrorattractie. "Onze jeugdbeweging is er niet om jongeren bang te maken."

Maar volgens Bobbejaanland is er wél contact geweest. "De makers van de film waren - en zijn - heel enthousiast over een samenwerking met ons pretpark", zegt woordvoerster Peggy Verelst aan VRT NWS. "Het zijn ook zij die contact hebben genomen met Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het antwoord was duidelijk: de jeugdvereniging wil niet verbonden worden met de attractie."

De naam, het logo of de uniformen zullen niet worden gebruikt in de attractie

Attractie zonder link met Scouts en Gidsen Vlaanderen

Dat laatste was voor Bobbejaanland echter geen probleem. "Ons spookhuis start waar de film eindigt. De ouders komen aan op kamp en merken wat er de afgelopen kampeernachten is gebeurd. Wij kunnen de attractie perfect uitbouwen zonder ook maar één link te leggen met Scouts en Gidsen Vlaanderen. De naam, het logo of de uniformen zullen niet worden gebruikt. We zullen op geen enkele manier de jeugdvereniging op een onpedagogische manier in beeld brengen."

Bobbejaanland en Scouts en Gidsen Vlaanderen zitten volgende maand samen.

Bron: vrtnws.be en "De Wereld Vandaag"

Lees ook