Boedapest, Hollywood aan de Donau?

6 februari 2017
Steeds meer jonge, Vlaamse filmregisseurs trekken richting Hollywood om hun geluk te beproeven. Maar wat blijkt? Half Hollywood verhuist zélf naar filmwalhalla Boedapest om haar films te draaien.

"Hongarije kent een rijke filmtraditie," legt cinefiel Ward Verrijcken uit. "Er zijn heel wat faciliteiten om op goedkope manier grote televisie- en filmproducties te draaien. Wat maakt dat buitenlandse filmmakers Hongaarse productiemaatschappijen inschakelen die de nodige know how hebben."

4000 mensen zijn vandaag werkzaam in de Hongaarse filmproductie

Dat komt door het gunstige fiscale klimaat die in 2004 is ingevoerd. Hongarije laat toe dat 25% van de productiekosten van een film terugvloeien naar eigen productie.

270 miljoen euro is vorig jaar gevloeid naar de Hongaarse economie

Zo is er Kordia Studio's, die met zijn 6000m2 aan geluidsdichte decors en terreinen, meteen de grootste studiocomplex van het land is. "Er kunnen enorme decors aan lage arbeidskosten gebouwd worden." De Korda Studio's bevinden zich ook net buiten Boedapest, waar de landschappen prachtig en gevarieerd zijn. "Op die manier kan Boedapest zowel Los Angeles als Tokyo of Buenes Aires spelen."