Boek in eigen beheer uitbrengen? “Doe het niet met geld dat je nodig hebt"

2 februari 2018
Ruim 7000 Vlaamse auteurs brachten vorig jaar een boek uit. Gemiddeld raakten 197 stuks per titel verkocht aan 12,46 euro.Op basis van die cijfers geen goed idee dus om een boek in eigen beheer uit te geven. Maar het kan ook positief uitdraaien, dat toont I Love Happy Cats, van Anneleen Bru.

Op vraag van haar klanten, bracht kattengedragstherapeut Anneleen Bru een boek uit met concrete en praktische tips. “Al jaren vroegen ze wanneer ik het eens zou neerschrijven.”

Groot netwerk kattenliefhebbers

Hoewel er aanvankelijk interesse was van een uitgever, gaf ze het uiteindelijk "gewóón" zelf uit. “Ik had een visie en een missie, een groot netwerk kattenliefhebbers en dacht, ik krijg het wel kwijt.”

Ik had een visie en een missie, een groot netwerk kattenliefhebbers en dacht, ik krijg het wel kwijt

Het boek I Love Happy Cats bundelt tien jaar ervaring van Bru. “Ik wilde neerschrijven wat mensen moeten weten om hun kat liever te zien, zodat de kat doet wat wordt verwacht en minder katten in het asiel terecht komen.”

Sinds de eerste druk midden november uitkwam, is het boek al aan de vijfde druk toe met 10.000 verkochte exemplaren. Geen evidentie als je een boek in eigen beheer uitbrengt, toch? 

Vijfde druk in zes weken

“Ik heb geen financiële put gemaakt", aldus Bru. "Ik heb een heel beredeneerd risico genomen. De eerste druk van 1000 stuks is door crowdfunding betaald. Ik had 350 boeken in presale verkocht en zo die eerste druk betaald. Met de verkoop van de rest ervan, kon ik de tweede druk betalen. Op zes weken tijd werden dat vijf druks.”

Een presale van 350 boeken hebben de eerste druk van 1000 stuks betaald

Maar er zijn wel degelijk risico's, benadrukt ze verder. “Als je geen netwerk hebt, moet je opletten. Ik was bevoorrecht met een netwerk en een vraag in de markt die ik al jaren aanvoelde. En ik had kapitaal.”

Zelf investeren en het risico nemen door een boek in eigen beheer uit te geven, raadt Bru daarom niet meteen af. “Maar doe het niet met geld dat je nodig hebt, maar met een spaarcentje dat je hebt staan.”

Hoe staat ze ervoor na 10.000 verkochte exemplaren? “Nu maak ik winst. We gaan dat investeren in de zaak en de kattensector. Mijn grote droom is Happy Cat Foundation starten. Dat komt er dit jaar.”