Boekenbeurs dit najaar nu al afgelast, ontslagen bij organisatie Boek.be

16 mei 2020
De boekenbeurs zal dit jaar niet doorgaan. Volgens de organisatie was er nog te veel onduidelijkheid of massa-evenementen in het najaar wel mogen plaatsvinden. "We willen kijken of we in het najaar verschillende mini-evenementen kunnen organiseren om het boek te promoten”, vertelt organisatrice Vé Bobelyn. Organisator Boek.be gaat ook enkele mensen ontslaan. Hoeveel werknemers er precies hun job verliezen is nog niet duidelijk.

Het zal stil zijn in Antwerp Expo in de herfstvakantie. Normaal wordt er op dat moment de boekenbeurs georganiseerd, maar dit jaar niet. De organisatie heeft beslist om deze editie af te gelasten “Het was een moeilijke beslissing”, zegt organisatrice Vé Bobelyn. “We weten niet of een massa-evenement zoals de boekenbeurs in zijn huidige vorm in het najaar kan doorgaan. Bovendien weigerden heel wat standhouders zich nu al in te schrijven, omdat ze geen perspectief hadden. Er waren ook auteurs die bang waren om te komen. Die vonden het niet veilig om met bezoekers te communiceren zoals ze dat normaal doen.”

Boekensector bloedt

In 'De Wereld Vandaag' vertelt Bobelyn dat de boekensector hard bloedt en dat het voor veel standhouders niet mogelijk is om de standgelden om op de Boekenbeurs te kunnen staan, te betalen. "Dat gaat over grote bedragen die voor veel uitgeverijen nu niet beschikbaar zijn."

Of er dan geen andere scenario's mogelijk waren? "We hebben elk mogelijk scenario op tafel gelegd, maar dit is de enige juiste beslissing", zegt Bobelyn.

 

Boeken zijn iconisch en zo’n beurs als de onze mag niet ten onder gaan. We willen volgend jaar opnieuw een boekenbeurs organiseren.
Vé Bobelyn

Ondertussen werkt de organisatie aan een alternatief. “We bekijken of we dit najaar verschillende kleinere evenementen kunnen organiseren die gespreid worden over Vlaanderen om zo het boek te blijven promoten”, vertelt Bobelyn. “Daarnaast willen we ook verschillende promocampagnes voeren en denken we na over een virtuele boekenbeurs. Boeken zijn iconisch en zo’n beurs als de onze mag niet ten onder gaan. We willen volgend jaar opnieuw een boekenbeurs zoals organiseren.”

Ontslagen

De coronacrisis heeft ook zware gevolgen voor de organisator van de boekenbeurs, Boek.be. Zij zullen dit jaar personeel ontslaan. Hoeveel jobs er sneuvelen, is nog niet duidelijk.

Beluister hier het interview met Boekenbeursorganisator Vé Bobelyn en uitgever Rudy Vanschoonbeek:

Bron: VRT NWS en De Wereld Vandaag