Boekensector roept op om ondanks coronacrisis te blijven lezen: "Boeken bieden ontspanning in deze tijd"

21 april 2020
© João Silas (via Unsplash.com)
Boek.be wil dat de winkels snel weer opengaan, want de verkoop is gekelderd. Online-aankopen maken het verlies helemaal niet goed. Tip van auteur Pieter Aspe: "Lees romantische of spannende boeken om de realiteit te ontvluchten."

Lezen we meer "in ons kot"? Dan toch vooral de boeken die nog met ongekreukte rug in de kast stonden of die van de bibliotheek komen. Nieuwe boeken kopen we veel minder, blijkt uit cijfers van de sectororganisatie Boek.be.

De omzet van de boekwinkels is met de helft verminderd in maart. Als je de de verkoop online en in supermarkten meerekent is de daling getemperd tot -15%.

"Het is heel erg gesteld," zegt Vé Bobelyn van Boek.be in 'De Wereld Vandaag'. De lichte verschuiving naar online-verkoop dicht het gat van de stilgevallen verkoop in de winkels helemaal niet. "Als dit nog een maand zou duren, dan gaan er zaken failliet."

Boeken vastpakken, is dat wel veilig?

Boek.be wil de boekhandels snel weer open, met alle mogelijke veiligheidsmaatregelen van afstand of ontsmetting. Dat is zeker mogelijk, volgens Vé Bobelyn, "daar is overleg over aan de gang met de overheid".

Kleinere boekhandels komen intussen creatief uit de hoek; ze sturen boeken op of brengen bestellingen zelfs per fiets tot bij de lezers thuis."Fijn dat we ondernemers blijven, die contact houden met de klant," zegt Vé Bobelyn.

Schrik, geen geld, geen concentratie

Tegelijk roept Boek.be op om te blijven lezen. "Dat kan ontspannend zijn in deze coronatijden." Want de toestand is ernstig. Vé Bobelyn legt uit dat in Nederland, waar de boekhandels wel open zijn, er toch minder klanten langskomen, wellicht uit schrik. Veel mensen hebben minder inkomen nu en kunnen zich geen nieuwe boeken veroorloven. En door de stress kunnen sommigen zich minder goed concentreren op een boek.

Pieter Aspe: "Lees romantische of spannende boeken om de realiteit te ontvluchten"

Misdaadauteur Pieter Aspe kent de remedie: "Romantische of spannende boeken lezen." Volgens Aspe hebben we boeken nodig om te ontsnappen aan de realiteit. Hij verwijst naar wijlen uitgeefster Angèle Manteau, die zei dat ze haar beste verkopen ooit realiseerde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar toen was er natuurlijk televisie noch internet.

Pieter Aspe mist de boekhandel ook wel want "die vormt de kern van de verkoop. Daar hangt een bepaalde sfeer; je ziet een boek, pakt het vast en koopt het."

Voor Pieter Aspe is de lockdown niet zo heel anders. Hij zit binnen, heeft weinig contact met de buitenwereld en schrijft hard aan het vierde deel van zijn Van In-reeks. Episode drie is klaar en verschijnt van zodra de boekwinkels weer openen en gaat zowaar over … een virus.

Boekenbeurs

Boek.be blikt al vooruit naar de Boekenbeurs van Antwerpen in de herfst. "We gaan ervoor, met voorzorgsmaatregelen en initiatieven in een andere vorm," maakt Vé Bobelyn zich sterk.

Beluister het gesprek met Vé Bovelyn in 'De Wereld Vandaag':

Beluister het gesprek met Pieter Aspe in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag

 

Lees ook: