Boekhouders

30 november 2019
Boze luisteraar. Klachtenmail. Over een bijzinnetje dat vorige week werd uitgesproken tijdens Interne Keuken.

Het gebeurde tijdens de inleiding op het gesprek over privacy. Uitgangspunt was dat tegenwoordig niemand nog wakker ligt van zijn privacy. Dat was wat overdreven, een beetje provocatief, maar zo doe je dat aan het begin van een interview. De nuances volgen daarna in het gesprek. Koen zei: "Het thema van het volgende gesprek interesseert geen mens". Waarop Sven gokte: "Gaan we het over boekhouden hebben?"

Auwtch!

Dat was tegen het zere been van boekhoudkundig Vlaanderen. 's Maandags op kantoor vonden we in onze mailbox een bericht van Siert Bronselaer, boekhoudkundige met twintig jaar praktijkervaring, docent bedrijfsmanagement en fiscaliteit aan de Karel De Grote Hogeschool, en vooral: fan van Interne Keuken.

We hebben Siert Bronselaer gekwetst. We hebben boekhouden saai genoemd. Siert Bronselaer is "overtuigd dat ik het tegendeel kan bewijzen", zo schrijft hij in zijn mail. Hij noemt "het accountancy- en belastinglandschap een enorm gevarieerde speeltuin. Mijn speeltuin. Ik maak me dan ook sterk dat ik boeiend kan vertellen over onder andere de geschiedenis, de inhoud, de waarde en de toekomst van het beroep."

We hebben hem onmiddellijk gebeld. We zijn door het stof gegaan, we hebben ons spijt betuigd en onze excuses aangeboden. En we hebben hem gevraagd of hij zaterdag iets te doen had. Dat had hij niet. Of hij aan onze Interne Keukentafel zou willen komen zitten. Dat wou hij.

Radio 1 Select