Boeren, bouwvakkers, leraren en klimaatactivisten: waarom is er in Nederland een "springvloed" aan protest?

30 oktober 2019
© AFP
De boeren, de bouwvakkers, de leraren, de zorgsector, klimaatactivisten: het lijkt alsof iedereen in Nederland ontevreden is. Nadat landbouwers al verschillende dagen het land op zijn kop hebben gezet, is het vandaag de beurt aan de bouwvakkers. In een land als Nederland - een land met alleen maar goede cijfers - is dat des te opmerkelijker.

Het is een beeld dat we eerder op Zuid-Europese landen en eigenlijk ook op ons eigen land zouden plakken: het beeld van bijna constante demonstraties en betogingen. Toch komt ook Nederland de laatste tijd opvallend vaak in het nieuws met betogingen.

"Net als zoveel Nederlanders had ik het idee dat we niet zo vaak meer betogen, maar eigenlijk wordt er evenveel gedemonstreerd als in de jaren 60", zegt socioloog Jacquelien van Stekelenburg aan de NOS. "De huidige protestgolf zwol aan na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 en nu is het springvloed", zegt ze.

Eveneens bij onze collega's van de NOS, bevestigt jurist Berend Roorda met cijfers. "In 2002 kreeg Den Haag 350 aanvragen voor demonstraties, nu zijn dat er zo'n 1.500. Amsterdam gaat van 200 naar 1.081. De toegenomen polarisering in de maatschappij, de aanwezigheid van steeds meer actiegroepen die over de hele wereld actief zijn en de opkomst van sociale media, waardoor mensen sneller en makkelijker gemobiliseerd kunnen worden."

Waarom is dat zo? Lees meer op vrtnws.be

Beluister ook het gesprek met Jeroen Reygaert in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select