Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Boerenbond dient bezwaarschrift in tegen stikstofakkoord: "Hopelijk is dit geen schijnvertoning"

vr 17 jun. - 4:31

Ook de Boerenbond dient een bezwaarschrift in tegen het stikstofakkoord van de Vlaamse regering, waarmee die de stikstofuitstoot omlaag wil krijgen. Nog tot middernacht kan iedereen die het oneens met de principes van die nota bezwaren insturen. "Ik mag en durf hopen dat de Vlaamse regering deze bezwaren ernstig zal nemen", zegt Boerenbondbaas Lode Ceyssens.
Lode Ceyssens.

De Vlaamse regering wil de stikstofuitstoot omlaag krijgen en heeft daarvoor in februari een hele reeks maatregelen afgekondigd, het zogenoemde stikstofakkoord. Zo moeten onder andere 41 landbouwbedrijven die een te hoge stikstofuitstoot hebben de deuren sluiten en moet de varkensstapel fors naar beneden.

De voorbije maanden liep het "openbaar onderzoek". Dat betekent dat iedereen die het oneens is met de principes van die nota tot vandaag, middernacht, een bezwaarschrift kan indienen. Veel boeren hebben dat al gedaan, maar ook de Boerenbond springt mee op die kar.

"Onze provinciale besturen en vakgroepen hebben een bezwaar geformuleerd", legt de voorzitter van de Boerenbond Lode Ceyssens uit. "We hebben dat gebundeld en daar een grondige denkoefening over gedaan. Op basis van die nota van 40 bladzijden hebben wij nu een bezwaarschrift opgesteld van 170 bladzijden dat wij gaan indienen op het stadhuis in Leuven."

De belangrijkste boodschap? "Dat dit stikstofakkoord zorgt voor onhaalbare gevolgen voor onze boeren. Er wordt geen rekening gehouden met de stikstof die sowieso al verdwijnt uit onze sector. Bovendien is dit akkoord gebouwd op juridisch drijfzand. Er is een onverklaarbaar verschil tussen stikstof uit de landbouw en stikstof uit de industrie."

Mee nadenken

Ook ontbreekt in de nota ecologische onderbouwing, vindt Ceyssens. "Europa vraagt niet dat we werken met een kritische depositiewaarde van zoveel kilogram. Europa wil gewoon dat die natuur tegen 2050 in een goede staat van instandhouding is."

Om die natuur in stand te houden, willen de boeren wel degelijk hun verantwoordelijkheid nemen, zegt Ceyssens. "Landbouw is verantwoordelijk voor 29,4 procent van de stikstofdepositie in die speciale habitatgebieden. Daarover willen wij volop nadenken. Maar zoals het nu wordt voorgesteld, is het onhaalbaar voor onze boeren."

"Ik mag hopen dat dit openbaar onderzoek geen schijnvertoning was", besluit hij. "Ik mag en durf hopen dat de Vlaamse regering deze bezwaren ernstig zal nemen."

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet