Boerenbond panikeert nog niet over de droogte, maar blijft waakzaam

2 juli 2018
Het was zweten het afgelopen weekend, en ook de komende dagen blijft het zeer warm en zonnig. Weinig regen dus, en in veel gemeenten leidt dat tot droogtecode geel, de waakzaamheidsfase. Volgens de Boerenbond is de situatie nog niet nijpend, maar blijven ze de toestand goed in de gaten houden.

Vorige maand was het de droogste juni in meer dan veertig jaar. Volgens de Boerenbond is de droogte in deze periode niet uitzonderlijk en is er nog geen paniek. "De droogte is later begonnen. De gewassen hebben de kans gehad om te wortelen, te groeien en op dit ogenblik is er nog geen schade aan die gewassen", zegt Luc Van Oirbeek van de Boerenbond in 'De Ochtend'. "Als de hitte aanhoudt kan de situatie wel heel snel veranderen."

Vanaf woensdag komen er meer wolken en is er kans op een lokale onweersbui. Daar zit de Boerenbond niet op te wachten. "Regen is natuurlijk goed nieuws, maar we hebben heel veel schrik van onweer. Onweer kan veel schade aanrichten aan de gewassen."

De situatie is nog niet nijpend, maar zegt de Boerenbond: "Landbouwers hebben zelf al heel wat investeringen gedaan om heel gevoelige producten, bijvoorbeeld bloemkool, spinazie te beregenen."

Spaarbekkens om droogte te voorkomen

In de provincie West-Vlaanderen is onlangs een spaarbekken geopend. Daar komt het gezuiverd afvalwater van het diepvriesgroentenbedrijf Ardo in terecht, en van daaruit gaat het met een buizensysteem naar 50 landbouwers, die mee betaalden voor het systeem.

"Dat zou meer moeten gebeuren", klinkt het bij de Boerenbond. Door het systeem zullen de aangesloten boeren altijd water hebben om hun groentevelden te besproeien, ook in periodes van grote droogte.

Beluister het interview met Luc Van Oirbeek: