Boete tot 4.000 euro voor wie zich na terugkeer uit rode zone niet laat testen

19 augustus 2020
© Eric Lalmand (Belga)
Wie bij zijn terugkeer uit een rode zone de verplichte coronatest niet ondergaat, riskeert een boete tot 4.000 euro. "We hadden gehoopt dat de burgerzin van de mensen voldoende zou zijn. Jammer genoeg stellen we vast dat maar ongeveer de helft van de mensen zich effectief laat testen" zegt Karine Moykens van het Interfederaal Comité Tracing en Testing in 'De Ochtend'.

"Wie bij zijn terugkeer uit een buitenlandse coronahotspot past voor de verplichte test, zal worden gestraft" schrijft De Tijd. En het werd aan VRT NWS bevestigd door de woordvoerder van minister Philippe De Backer.

Wie terugkeert uit een rode zone moet zich laten testen en zeker 9 dagen in quarantaine gaan. Bij code oranje wordt isolatie ten stelligste aangeraden. Voor velen blijkt dat een brug te ver. Hoewel verplicht laat maar een op de twee Belgen die uit rood gebied terugkeren, zich testen. De anderen laten zich wel registreren, maar komen niet opdragen voor de test.

"We hadden gehoopt dat de burgerzin van de mensen voldoende zou zijn" zegt Karine Moykens van het Interfederaal Comité Tracing en Testing in 'De Ochtend'. "Jammer genoeg stellen we vast dat maar ongeveer de helft van de mensen zich effectief laat testen."

Er is nu een akkoord met de regio's om voor toeristen hetzelfde principe in te voeren als eerder voor hoogrisicocontacten. Dat zijn mensen die een lange periode nauw in contact zijn geweest met vastgestelde coronapatiënten. Via een wetswijziging zijn hoogrisicocontacten verplicht zich te laten testen op corona en in quarantaine te gaan. Daardoor gelden ook sancties voor wie zich niet aan de regels houdt: geldboetes van 208 tot 4.000 euro, en zelfs celstraffen van 8 dagen tot een halfjaar.

Hoogrisicocontacten worden opgebeld als ze zich na een à twee dagen nog niet hebben laten testen. De contactopspoorders zullen nu ook toeristen contacteren zodat ze zich toch laten testen.

Beluister het gesprek met Karine Moykens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: