Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

"Boetes betalen is sympathiek, maar wel wat dwaas"

vr 16 dec. - 11:28

Betaalt u uw verkeersboetes nog? Dat is misschien wel heel vriendelijk van u, maar eigenlijk hoeft het niet meer, zo blijkt. Bart Dobbelaere staat er bij en schrijft er over.
"Ik heb horen zeggen dat er mensen bestaan die hun snelheidsboetes betalen"

Ik heb horen zeggen dat er mensen bestaan die hun snelheidsboetes betalen. Ze vloeken eerst en zuchten dan, of andersom, en schrijven uiteindelijke het opgelegde bedrag over. Misschien rijden ze daarna wat trager. Toch op de plek waar ze geflitst werden. 

Dat is misschien sympathiek, maar ook een beetje dwaas blijkbaar. Het is zoveel verstandiger om niet te betalen. Er is namelijk een kans dat je daarna nooit meer iets hoort over de boete. Gebeurt dat toch en is de politierechter niet inschikkelijk, een beetje wereldvreemd misschien, dan is betalen nog lang niet de enige optie. Want stond het flitstoestel wel juist opgesteld? En was het geijkt volgens de Europese geldende normen inzake de homologatie van dergelijke fotografische instrumenten? Blijkt dat allemaal toch in orde, dan is er nog altijd de privacywet. Het is tenslotte niet omdat u met een gepersonaliseerde nummerplaat rijdt, dat u uw privacy zomaar opgeeft als u in de wagen kruipt. Dat spreekt toch voor zich.

Neem nu Kismet Bytyci. Kismet was gisteren op VTM, heel herkenbaar en met naam en toenaam. kismet was de man die had aangeklaagd dat de politie zijn privacy had geschonden door op de kruispuntbank te zoeken welke eigenaar bij de geflitste nummerplaat hoorde. Het Hof van Cassatie gaf de jonge cafébaas gelijk. Regeltjes zijn nu eenmaal regeltjes. Want als u dacht dat het logisch is dat een nummerplaat dient om een voertuig en zijn eigenaar te identificeren, dan hebt u het blijkbaar mis.

Kismet was trouwens geflitst op een snelweg waar wegenwerkers actief waren en waar een snelheidsbeperking gold. Hij kreeg een boete van 700 tot 800 euro en een maand rijverbod. Ik heb het eens opgezocht. Je moet al heel hard te hard rijden en een groot gevaar zijn voor de wegenwerkers om zo'n boete te krijgen. 

In Leuven gaf een politierechter gisteren, ondanks de verwarring over de rechtsgeldigheid, toch een boete aan een andere snelheidsduivel . "Het belang van verkeersveiligheid weegt proportioneel veel zwaarder dan een eventuele schending van het recht op privacy", vond de rechtbank. 

Blijkbaar is wat gezond verstand nog niet helemaal verbannen uit ons regeltjesland.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet