Bon Ton Roulet!

6 juni 2015
Ik weet niet of het u al is opgevallen maar wij doen niet aan actualiteit. Als iets in het nieuws zit, vinden wij het per definitie niet interessant.

Niet omdat het niet interessant zou zijn, maar omdat het in het nieuws zit. Ons vertrouwen in de collega’s van de nieuwsdienst is dusdanig dat als zij een onderwerp behandelen wij ons nauwelijks kunnen voorstellen dat we daar nog iets aan zouden kunnen toevoegen. Dus doen wij liever dingen waar niemand op zit te wachten.

Cajun bijvoorbeeld. En zydeco. Ken je dat? Dat is muziek uit New Orleans. Hoor je amper nog op de radio. Dat is jammer want je wordt er altijd goed gezind van. Met veel trekzak en triangel. En ‘frottoir’. Zo noemen ze een wasbord in Louisiana. Ze zingen er ook in een raar soort Frans. Niet van ‘Let the Good Times Roll’ maar ‘Bon Ton Roulet!’ Dat is Frans voor ‘Laissez les bon temps rouler’.

Ooit zat Robert Van Yper bij ons aan de keukentafel. Dat was toen ‘Rock it!’ werd heruitgegeven, zijn fantastische boek over de onstaansgeschiedenis van de rock n’ roll. Daarin staat staat ook een heel hoofdstuk over cajun en zydeco. Geweldige verhalen waar we toen helaas niet aan toe zij gekomen. Dus dachten we: we vragen hem nog eens. Om te komen vertellen over het verband tussen Louis Quatorze en Paul Simon. Zomaar. Omdat we daar zin in hebben.

Nu blijkt dat toch wel actueel te zijn, zeker.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select