Bonte houdt kartelpartner Groen uit schepencollege, Almaci: "Dit is stuitend"

22 oktober 2018
© Radio 1
Burgemeester Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde heeft afgelopen nacht een bestuursakkoord bereikt met Open VLD en CD&V. Opvallend: kartelpartner Groen krijgt geen schepen in het nieuwe college. De partij "beraadt zich over haar positie", klinkt het. Allicht zal Groen in Vilvoorde voor de oppositie kiezen.

De SP.A van burgemeester Bonte trok in kartel met Groen naar de kiezer op 14 oktober, en haalde een duidelijke overwinning. Hij bleef dus aan zet. Ook de huidige meerderheidspartij Open VLD ging erop vooruit en blijft deel uitmaken van het Vilvoordse bestuur. De N-VA wordt vervangen door CD&V.

Het nieuwe bestuur haalt zo een comfortabele meerderheid van 26 op 35 zetels. De socialisten en de liberalen krijgen elk drie schepenen, de CD&V krijgt als kleinste partner 1 post in het schepencollege. Opvallend is dat dus geen enkele verkozene van Groen - kartelpartner van de SP.A - schepen wordt.

Gisteren nog hekelde Hans Bonte in 'De Zevende Dag' dat Groen op sommige plekken een "koekoeksjong" geworden is. Volgens hem halen de groenen profijt uit kartels met de SP.A, ten koste van die partij. Denk maar aan Gent waar de socialisten de kleinere kartelpartner zijn geworden. In Vilvoorde was dat niet het geval bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

Almaci: "Zeer weinig collegiaal"

Groen is teleurgesteld dat de partij geen schepenambt krijgt in Vilvoorde en beraadt zich nu over haar positie daar. Een formele beslissing is er nog niet, maar allicht zal de partij voor de oppositie kiezen. Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageert in 'De Ochtend' alvast scherp op Bonte. "Deze manier van werken op een lokaal vlak is ongezien. Dit is echt stuitend."

Almaci had dit naar eigen zeggen niet verwacht van een "andere progressieve politicus" en zal hier "lessen uit trekken". "We zijn in kartel naar de kiezer getrokken en hebben een goed resultaat gehaald. Het is zeer weinig collegiaal om dan te zeggen "Alles voor mij en spijtig, maar jullie vallen uit de boot". Dat is een bijzonder vreemde manier van werken waarbij meneer Bonte zich van vijand vergist."

Almaci hoopt dat Hans Bonte nog op zijn stappen terugkomt. "Hij zegt ons eigenlijk "Ik heb jullie gebruikt en nu zijn jullie niet meer van dienst". Dit is een soort van machtspolitiek waarmee ik niets gemeen heb. Dat is niet mijn manier van aan politiek doen en ik mag hopen dat het niet de socialistische manier van aan politiek doen is", aldus de voorzitter van Groen.

Bekijk het interview in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'