Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Boomschors innemen tegen ADHD? Universiteit Antwerpen gaat nieuwe behandeling onderzoeken

do 4 jul. - 6:01

De Universiteit van Antwerpen gaat onderzoeken of boomschors kan helpen tegen ADHD. Uit een eerdere Slovaakse studie zou blijken dat het werkt. Verschillende ouders zoeken een alternatief voor het meest voorkomende medicijn rilatine, omdat het bijwerkingen kan hebben.
© Michał Parzuchowski (via unsplash.com)

Kan boomschors helpen bij de behandeling van ADHD? Dat is de vraag waar onderzoekers bij de Universiteit van Antwerpen een antwoord op willen krijgen. ADHD is een ontwikkelingsstoornis die onder meer tot hyperactiviteit en concentratiestoornissen kan leiden. Naar schatting tot 7 procent van de kinderen en jongeren lijden eraan.

Een kleine studie uit Slovakije doet uitschijnen dat boomschorsextract een medicijn zou kunnen zijn. Wetenschappelijk zou dat zeker verklaard kunnen worden, denken de onderzoekers. Want boomschors zou werken op de oorzaken van de stoornis. "Bij ADHD blijkt dat de immuniteit mogelijk verstoord is, en de kinderen hebben mogelijk ook meer oxidatieve stress. En boomschors werkt op beide punten", zegt onderzoekster Annelies Verlaet. "Dus het extract lijkt ideaal te zijn."

Rilatine werkt maar heeft vaak bijwerkingen. Vandaar onze interesse in boomschors.

Bovendien zou het een welgekomen alternatief kunnen zijn voor het medicijn rilatine, dat het vaakst wordt voorgeschreven bij een ADHD-behandeling. "Rilatine werkt zeker maar heeft vaak ook bijwerkingen, zoals hoofdpijn en slapeloosheid. Vooral ouders van jonge kinderen staan niet te springen om steeds rilatine te geven en zijn op zoek naar alternatieven. Vandaar onze interesse in dit extract", aldus Verlaet.

De universiteit start nu een zogenoemde dubbelblinde studie.  Dat betekent dat zowel de deelnemers als de onderzoekers tijdens de studie niet weten welke behandeling de deelnemers precies krijgen. Die deelnemers worden in 3 groepen verdeeld. De ene groep krijgt het boomschorsextract, de andere groep normale medicatie en de laatste groep placebo. "Doordat we niet weten wie welke behandeling krijgt, zullen we zonder vooroordelen kunnen beoordelen", zegt doctor Verlaet.

Interesse om mee te werken aan het onderzoek? Surf naar www.uantwerpen.be/adhd (daar vind je meer informatie)

Beluister het gesprek met Annelies Verlaet:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet