Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

"Boosterprik kan al vanaf drie maanden na laatste prik", zegt EMA, maar zou dat ook iets uitmaken voor ons land?

do 9 dec. - 3:26

Moet de boosterprik sneller worden gezet dan zes maanden na een inenting met Pfizer of Moderna? De roep is groot, nu de omikronvariant eraan komt. Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels vindt dat het zeker kan, maar voorlopig blijft ons land bij de afspraken die zijn gemaakt. En dan is nog maar de vraag of het in de praktijk überhaupt zou kunnen.
Prik

De vaccinatiecentra zetten momenteel massaal extra boosterprikken van het coronavaccin. Wie zes maanden geleden een tweede prik Pfizer of Moderna kreeg, vier maanden geleden AstraZeneca of twee maanden geleden Johnson&Johnson zal worden uitgenodigd voor die extra booster. Die termijn had de Hoge Gezondheidsraad in ons land voorgesteld en de ministers van Volksgezondheid hadden die ook overgenomen.

Maar de zenuwachtigheid groeit, nu de omikronvariant opkomt. Een variant waar nog maar weinig van geweten is, al lijkt het er wel op dat hij een stuk besmettelijker is dan de huidige variant. Volgens vaccinproducent Pfizer bieden de vaccins er bescherming tegen, al zou dat voor personen mét booster beter zijn dan zonder.

En dus klinkt de roep om de boosters te versnellen steeds luider. Het Europees Geneesmiddelenbureau zei vandaag dat dat an sich kan. "Hoewel de huidige aanbeveling is dat de boosters bij voorkeur worden toegediend na zes maanden, is uit de beschikbare data gebleken dat het veilig en doeltreffend is om al vanaf 3 maanden na de volledige vaccinatie een boosterprik te geven, als een dergelijke korte tussentijd wenselijk zou zijn met het oog op de volksgezondheid."

Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels volgt. "Zes maanden is gangbaar in de vaccinologie en kennen we ook als schema voor de andere vaccins. Ook in de context van covid is dat goed bestudeerd", zegt ze in "Terzake". "Maar ons immuunsysteem heeft geen ingebouwde klok. Het is belangrijk om enige tijd te laten tussen de tweede en derde dosis, om ons immuunsysteem te laten rijpen. De geheugencellen hebben tijd nodig om zich goed te ontwikkelen. Maar ondertussen blijkt al uit studies in onder meer het Verenigd Koninkrijk dat een booster na vier maanden ook goede resultaten geeft."

Gaan wij ook versnellen?

In principe zouden we naar drie maanden kunnen gaan, áls de Hoge Gezondheidraad daar groen licht voor geeft. Al volgt die raad over het algemeen wel wat het EMA adviseert.

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zei vanmiddag dat er voorlopig geen plan is om het aan te passen. "We hebben die timing gemaakt op basis van het advies dat de experten ons gaven", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Als de Hoge Gezondheidsraad nu anders zou adviseren, zullen we dat bekijken. Maar voorlopig is dat niet het geval."

Luister naar het gesprek met Wouter Beke via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet