Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Boosterprik komt sneller dan gepland: "Moeten zes maanden wachten na laatste prik Moderna en Pfizer"

zo 28 nov. - 7:47

De uitnodigingen voor een boosterprik van het coronavaccin zullen uitgestuurd worden volgens leeftijd en type vaccin. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Leerkrachten krijgen dus geen voorrang, in tegenstelling tot wat de Vlaamse regering vroeg. Wel zullen bedrijfsartsen en apotheken op termijn de prik kunnen zetten.
vaccin

Dat iedereen een extra boosterprik van het coronavaccin kon krijgen, was principieel al een tijdje beslist. Door de forse stijging in de besmettingen besliste het Overlegcomité gisteren dat de uitrol ervan sneller moet. Om dat te halen, nemen de ministers van Volksgezondheid enkele maatregelen.

Zo zullen de bestaande vaccinatiecentra worden versterkt en zal de prik - op termijn - ook kunnen worden gegeven door bedrijfsartsen of apothekers. Voor die laatste is er wel nog een lange juridische weg af te leggen, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Hij verwacht dat het eerder iets is voor het einde van het jaar of begin volgend jaar.

Maar prioritaire groepen, die komen er niet. Nochtans had de Vlaamse regering via het Overlegcomité gevraagd om leerkrachten uit het basisonderwijs en kinderverzorgers voorrang te geven, omdat zij met niet-gevaccineerden werken. Maar dat komt er dus niet.

"Zo'n booster geeft een goed effect twee maanden na het Johnson&Johnson-vaccin, vier maanden na AstraZeneca en zes maanden na Pfizer en Moderna", zegt Vandenbroucke. "Je moet dat niet later doen, maar ook niet eerder. Je moet dit schema volgen om het goed te doen. Anders is het zinloos."

Het onderwijs zal wel - net als andere sectoren - zelf de boostercampagne kunnen opzetten. "Maar dan nog zullen ze het schema moeten volgen."

Professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis: "Versoepelde teststrategie is recept om pandemie te versnellen"

Ook professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis van de KU Leuven heeft kritiek op het nieuwe testbeleid, waarbij gevaccineerden na een hoogrisicocontact enkel getest worden op dag 1 en niet meer op dag 7. "Ik begrijp die teststrategie niet vanuit virologisch standpunt", zegt hij in 'De Ochtend'. "We zien in de praktijk vaak dat testen op dag 3 of 4 positief worden."

Volgens Godderis, die ook lid is van de adviesraad GEMS, zullen er dus besmettingen gemist worden. Hij vreest dat heel wat mensen na een negatieve test naar het werk zullen gaan, maar enkele dagen later dan toch besmettelijk zijn. "Dat is een recept voor de versnelling van de pandemie."

De professor is voorstander van quarantaine na een hoogrisicontact. "Dat blijft de enige juiste maatregel. Dat is lastig voor elk bedrijf, maar vandaar nog eens de oproep om alle maatregelen, zoals telewerk en afstand houden, ten volle in te zetten om de pandemie tegen te gaan. Dat is de enige manier waarop de continuïteit van de bedrijven gegarandeerd kan worden."

Beluister het gesprek met Professor Lode Godderis, expert arbeidsgeneeskunde en algemeen directeur van de groep IDEWE, in ‘De Ochtend’ via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet