Bordspel Getipt

20 november 2020
We zitten alweer een tijdje in lockdown 2.0. De dagen worden korter, de nachten wat langer. Het ideale moment dus om dat klassieke bordspel terug uit de kast te halen. Charlotte De Bruyne, Nina Mouton en Riadh Bahri tippen in 'Culture Club' alvast hun favoriet.

Charlotte De Bruyne tipt ‘Wingspan’

Samenzijn met een fervente gamer heeft zo zijn voordelen. Tijdens de eerste lockdown is de man van actrice Charlotte De Bruyne, Alexander Devriendt (beter bekend als artistiek leider van theatergezelschap ‘Ontroerend Goed’), op zoek gegaan naar leuke spelletjes. De favoriet die daaruit is gekomen, is ‘Wingspan’.

De spelregels zijn heel eenvoudig. Het is een klassiek spel waarbij de persoon met de meeste punten gewonnen heeft. De punten kan je behalen op verschillende manieren. Je moet vogels, eitjes en voedsel verzamelen.

Het is heel heftig. Je hebt heel uw project met die mooie, lieflijke vogeltjes en daarbij nog die prachtige eitjes. Als je dan verliest, is dat echt een dolk in uw hart.
Charlotte De Bruyne over 'Wingspan'
Charlotte De Bruyne tipt 'Wingspan'

Nina Mouton tipt ‘Hotel’

Psycholoog en schrijfster Nina Mouton is grote fan van het bordspel ‘Hotel’. Het is al van haar zeven jaar dat ze helemaal verslaafd is. Opvallend is wel dat ze het spel nooit zelf gehad heeft. Toen haar dochter zeven werd, besliste ze het bordspel eindelijk te kopen. Nina vergelijkt ‘Hotel’ met ‘Monopoly’. Ze houdt wel van het handelen in hotels.

De hotels zijn niet gewoon rode blokjes. Het zijn echte, chique hotels in karton en plastiek. Het is echt zo’n sfeer van Waikiki Beach.
Nina Mouton over 'Hotel'

Net zoals ‘Wingspan’ is dit bordspel ook eenvoudig en moet je dus geen vijf YouTube-filmpjes kijken voor je het begrijpt.

Nina Mouton tipt 'Hotel'

Riadh Bahri tipt ‘Levensweg’

Ook journalist Riadh Bahri kiest voor een bordspel dat hij al van kleins af kent: ‘Levensweg’. Hij kan zich nog goed herinneren dat hij bij de babysitter met zijn drie zussen het spel ontdekte en speelde. In de zolderkamer had de babysitter namelijk een grote bordspelkist met allemaal klassiekers.

‘Levensweg’ bestaat uit een groot bord met in het midden een rad. In de loop van het spel moet je verschillende keuzes maken: Wil je studeren? Wil je kinderen? Wil je trouwen? ... .

Bij mij thuis zijn wij allemaal mensen met een grote mond. Een spel als ‘Levensweg’ waar je over het leven kan discussiëren, is dus ideaal.
Riadh Bahri over 'Levensweg'
Riadh Bahri tipt 'Levensweg'

Luisteraars

Onze luisteraars tipten ook nog Pandemic, Terraforming Mars en Dixit.

Een leuk spel omdat je samenspeelt tegen het bord. Je moet overleggen, elkaar helpen om een virus te stoppen. Het is heel realistisch nu, maar het spel dateert van 2012.
Bart Van den Bosch over 'Pandemic'
Een spel waarbij je samen mars koloniseert om het leefbaar te maken. Het heeft een heel hoge herspeelbaarheid en leuk zowel met twee als met vijf.
Jonathan Ackaert over 'Terraforming Mars'
Een super leuk spel. Je hebt alleen je fantasie nodig, hoe meer hoe beter.
Ann Dhaene over 'Dixit'