Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Bore-out ofwel "ziek van verveling": zo'n 6 procent van de Vlamingen zit in gevarenzone

vr 20 okt. - 6:22

Wanneer de werkdruk te laag is, lopen we het risico op een bore-out. 5,9 procent van de Vlamingen zit in de gevarenzone, zeggen KU Leuven en vacature.com.
Bore-out ofwel "ziek van verveling":

Een bore-out is het tegenovergestelde van een burn-out. Wie te veel en onder hoge druk moet werken, maakt kans op een burn-out. Wie zich stierlijk verveelt omdat de werkdruk te laag is, loopt het risico op een bore-out.  De symptomen zijn gelijkaardig: u voelt zich moe, mentaal en fysiek slecht. En u krijgt een cynische kijk op het werk. Al zijn er ook verschillen, zegt doctoraatsstudente Anahi Van Hootegem in "De ochtend": "Bij een burn-out is er sprake van extreme uitputting. Mensen zijn moe en helemaal opgebrand. Bij een bore-out voelen mensen zich lusteloos."

5,9 procent van de Vlamingen loopt risico

Heel wat mensen vervelen zich al wel eens op het werk, maar dat die verveling ook echt de gezondheid aantast, is nieuw. In ons land bestonden geen cijfers over het probleem, daarom trokken KU Leuven en vacature.com op onderzoek.  12,2 procent geeft aan dat de tijd voorbij kruipt op het werk. Voor 6,6 procent lijkt er nooit een einde aan de dag te komen. 5,2 procent verveelt zich ronduit. 11,5 procent houdt zich dan maar met andere dingen bezig. 5,9 procent maakt kans op een bore-out. Voor 1,1 procent is dat risico zelfs zeer hoog. 

Vooral jongeren

Uit een extra bevraging van vacature.com blijkt dat vooral jonge mensen tussen 18 en 34 jaar risico lopen op een bore-out. 30 procent zit in de gevarenzone. Ouderen zijn beter af: zij blijken minder last te hebben van verveling op het werk.  "Mogelijk wachten jongeren te lang om het probleem aan te kaarten," zegt Van Hootegem.

Veel jongeren zijn tegenwoordig ook hooggeschoold en werken onder hun diploma. Ze nemen vaak een baan aan onder hun niveau.

Wie een uitvoerende of administratieve baan heeft, maakt meer kans op een bore-out dan directeurs of hogere kaderleden.  Er blijkt verder geen verschil te zijn tussen mannen en vrouwen. "Zowel mannen als vrouwen vervelen zich even veel of even weinig op het werk," zegt Van Hootegem.

Een kwestie van stimulatie

Welke kenmerken van een job maakt nu eigenlijk dat iemand zich gaat vervelen? "Het is een kwestie van stimulatie," weet Van Hootegem. "Enerzijds is er een tekort aan werkdruk. Er is letterlijk te weinig werk. Anderzijds is het werk ook onvoldoende ontplooiend. Je kunt je vaardigheden onvoldoende inzetten, je kunt je niet ontwikkelen of bijleren. Daardoor ga je je vervelen."

De werknemer moet het probleem aankaarten, dat is de eerste stap naar een oplossing, denkt Van Hootegem. "Tegenwoordig kan iedereen zeggen dat het heel druk is op het werk, maar het is veel moeilijker om te zeggen dat je je verveelt. Nochtans is dat nodig om ervoor te zorgen dat de baan uiteindelijk minder gaat vervelen."

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet