Boris en zijn vader

23 oktober 2021
In de nieuwe, geruchtmakende biografie van Boris Johnson speelt Stanley Johnson een hoofdrol. Stanley is Boris' vader.

Om maar meteen duidelijk te maken hoe het zit: vader Johnson is wat ze in Groot-Brittannië "a wife-beater" noemen, onthult de nieuwe biografie. Boris - de oudste van vier - zag hoe moeder Charlotte door vader werd toegetakeld. Tot een gebroken neus toe. Moeder zou later met een diepe depressie opgenomen worden in een psychiatrisch ziekenhuis. 

Stanley Johnson is iemand die zijn ambities niet waar kon maken en meesurft op de successen van zijn zoon. Vader Johnson is een aandachtszoeker, geweldadig, emotioneel niet capabel, een overspelige echtgenoot die zijn gezin verwaarloosde.

Die kindertijd heeft het karakter van Boris gevormd: hij is een getraumatiseerde man. Stanley is het kwade genus in de biografie die Tom Bower over Boris Johnson heeft geschreven.

Het persoonlijke leven van Boris Johnson is een triest verhaal, maar wellicht vindt u zijn politieke leven relevanter. Het boek vertelt hoe politiek werkt. Standpunten worden niet om inhoudelijke redenen ingenomen, maar om strategische. Beleid blijkt een kwestie van ad hoc improvisatie. Beloftes worden gemaakt en verbroken. Oude persoonlijke grieven worden gewroken. Messen komen in ruggen terecht. Er is een woord voor: cynisme.

Flip Feyten heeft voor ons de biografie van Boris Johnson gelezen.

Beluister het volledige gesprek :