"Bosbranden Amazonegebied zullen erger worden"

3 september 2019
© AFP
Nee, er zijn geen goede vooruitzichten voor het Amazonegebied in Brazilië. Dat stelt onze correspondente Marjolein van de Water in 'De Ochtend'. "De verwachting is dat deze maand de bosbranden zullen erger worden, omdat het het einde is van het droogteseizoen en september is traditioneel de maand van de meeste bosbranden", legt Van de Water uit.

Het is tijdelijk wat rustiger in het Amazonegebied. "In vergelijking met twee weken geleden is het redelijk gekalmeerd. Vorige week heeft het geregend en dat heeft geholpen", schetst Marjolein Van de Water. Zij zit momenteel in het zuiden van het Amazonegebied, aan de grens met Bolivia.

"Elders in de Amazone zijn de branden onverminderd aan de gang. De verwachting is dat het deze maand nog erger wordt, want het is het einde van het droogteseizoen en september is traditioneel de maand met de meeste bosbranden in de Amazone."

Economie boven ecologie

Welke maatregelen heeft de Braziliaanse regering? "De Braziliaanse president Bolsonaro heeft uiteindelijk wel gereageerd. Hij heeft onder meer een decreet uitgevaardigd waarin hij verbiedt om de komende twee maanden stukken land in brand te steken. De branden worden veroorzaakt door boeren die land in brand steken om ze vruchtbaar te maken, vaak gaat het om stukken land die al eerder zijn ontbost of om stukken land die ontbost moeten worden. Vaak verliezen ze echter de controle over het vuur", duidt Van de Water.

Vaak verliezen de landbouwers de controle over het vuur

Volgens haar zal de maatregel niet veel impact hebben. "Het in brand steken is vaak al illegaal. Bolsonaro verbiedt het nu, maar het is al verboden. Het lijkt een maatregel voor het volk om te laten zien dat hij iets doet."

Van de Water benadrukt dat de bosbranden niét de oorzaak zijn van de ontbossing, maar een gevolg." Probleem is dat Bolsonaro de economische activiteit in het Amazonegebied heel erg steunt. Hij vindt economische ontwikkeling belangrijker dan de bescherming van de Amazone. Mensen die in de landbouw proberen hun geld te verdienen, zien het meer als een vrijbrief om meer land in brand te steken, en dan krijg je dus meer risico's."

Beluister het gesprek met Marjolein van de Water in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'