“Bosbranden zijn eigenlijk heel spannend”

12 december 2016
Overstromingen in Thailand en bosbranden in Spanje; dichters uit de Romantiek kenden de gevoelens al, maar ook Marieke Dilles kan meepraten over ‘angst en ontzag’ voor de natuur. “Ik voel me zo nietig in de natuur, maar ik ben er wel dankbaar voor,” zegt de actrice en boegbeeld van Dagen Zonder Vlees.

Dilles heeft een dubbel gevoel bij de natuur. “Aan de ene kant ben ik heel activistisch met Dagen Zonder Vlees. Aan de andere kant heb ik veel ontzag voor de reactie van de natuur op de mensheid. Die twee kunnen niet gescheiden worden,” zegt Dilles.

Stadsmeisje in de jungle

Dat werd duidelijk tijdens een reis naar Thailand, waar Dilles met haar lief het oerwoud in trok. “Ik ben een echt stadsmeisje, maar mijn lief wou heel graag zonder gids de jungle in gaan,” aldus de avontuurlijke actrice. “De natuur en de dieren waren fantastisch, de bloedzuigers iets minder. Ook hadden we te weinig eten en drinken mee en waren we een uur voor schemering de weg kwijtgeraakt. Ik voelde mij zo een kip,” lacht Dilles.

De natuur was fantastisch, de bloedzuigers iets minder

Uiteindelijk vond het koppel de weg terug en geraakten ze veilig terug in de bewoonde wereld. Maar het was regenseizoen. “Toen we ’s avonds ons tentje opzetten, werden we echt weggespoeld. Op het moment zelf was het vreselijk, maar achteraf was ik dankbaar voor de ervaring.”

Ook bosbranden wekken de fascinatie van Dilles. In Spanje bevond ze zich in een dorpje omringd door bosbranden. “Het dorp was in paniek en iedereen werd geëvacueerd. Dat was eigenlijk wel heel spannend. Je ziet de mensheid in rep en roer en dat geeft een kick, wat heel pervers is om te zeggen,” aldus de actrice.