Bosexpert over omvergewaaide bomen: "Voor de natuur is een storm niet erg"

11 maart 2019
© Belga (Louise Van Hoof)
Hans Verboven, bosexpert bij Natuurpunt, relativeert de schade die de storm van het afgelopen weekend aan bomen heeft aangericht. De natuur kan best tegen een stootje, zei hij in 'De Wereld Vandaag'.

Je kon er de afgelopen dagen niet naast kijken: zowat overal zag je afgebroken takken en geknakte of ontwortelde bomen op de weg liggen. "Bomen die het snelst omwaaien zijn bomen met weinig wortels of wortels die niet diep in de grond zitten", zegt Hans Verboven in 'De Wereld Vandaag'. "Ook zieke bomen, die bijvoorbeeld zijn aangetast door zwammen, horen bij de eerste slachtoffers."

Dood hout

Voor bomen wordt het gevaarlijk bij windsnelheden van 90 tot 100 kilometer. Dan breken er takken af of raken zwakkere bomen ontworteld, aldus Verboven. Maar voor de natuur is een storm niet erg, zo beweert hij. Dood hout is namelijk een voedingsbron voor planten, paddenstoelen, insecten en bacteriën. Het is wel erg als bomen omvallen in straten of woonwijken, omdat zij daar mensen kunnen verwonden (of doden) en wagens en gebouwen kunnen beschadigen.

Als in een bos een boom omvalt, komen andere bomen aan de wind bloot te staan. Die kunnen op hun beurt omwaaien.

De volgende dagen wordt er nog meer stormweer verwacht. Zullen er opnieuw bomen omvallen, of heeft de storm van afgelopen weekend alle zwakke exemplaren al geveld? Verboven kan het onmogelijk voorspellen: "Veel zal afhangen van de windsnelheden. Bomen bieden ook beschutting aan elkaar. Als in een bos een boom omvalt, komen andere bomen aan de wind bloot te staan. Die kunnen op hun beurt omwaaien." 

Groeikansen

Ondanks de schade in bossen, denkt Verboven niet dat er bomen bij geplant zullen moeten worden. "De situatie is nu ook weer niet zo catastrofaal. In bossen gaan de gaten vanzelf opgevuld worden door nieuwe bomen die meer groeikansen krijgen."

Beluister het gesprek met Hans Verboven in 'De Wereld Vandaag':

 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: