Bourgeois over Trump: "We moeten Europa versterken"

18 januari 2017
"Mocht Trump de richting uitgaan die we vrezen, dan heeft dat enorme gevolgen voor de vrijhandel en voor onze defensie", dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gezegd in "De ochtend". "We moeten Europa versterken."

Bourgeois is momenteel in de Zwitserse stad Davos, voor het World Economic Forum, een jaarlijkse bijeenkomst van de CEO's van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten.

Wie er niet is, is de Amerikaanse president-elect Donald Trump. Nochtans voel je diens schaduw wel in Davos, zegt Bourgeois. "Trump heeft zich een koele minnaar verklaard van de vrijhandelsakkoorden Transpacific Partnership (TTP) en NAFTA. China neemt nu zelf het initiatief om te onderhandelen over een vrijhandelsakkoord in Azië. De president van China is hier ook."

Opvallender is echter dat Bourgeois ook een oproep doet om Europa te versterken. "Mocht Trump de richting uitgaan die we vrezen, namelijk die van protectionisme, of zelfs een vorm van isolationisme, dan heeft dat enorme gevolgen voor de vrijhandel, voor Europa en eventueel ook voor onze defensie, voor de NAVO. Ook over de NAVO heeft hij al heel kritische bedenkingen geuit. Dat betekent dat we heel erg moeten bezig zijn met Europa, dat onze hefboom is voor vrijhandel en defensie. We moeten Europa in die zin versterken."

 
Bron: Deredactie.be en Radio 1