“Bouwen is een kwestie van vertrouwen”

28 februari 2017
Hoe komt het dat de aannemers van vandaag aarzelend toezeggen, afspraken afzeggen of maanden tijd uittrekken voor offertes? Annemie Peeters vroeg het aan Bart De Malsche, bedrijfsleider van bouwbedrijf Qubo.

Bart De Malsche begrijpt waarom het voor sommige aannemers moeilijker wordt om offertes op te stellen. Een offerte opstellen is immers tijdrovend. “Het is zo’n 60 uur werk. Met daarin: een voorontwerp, misschien zelfs een tweede en een derde, het opmaking van de offerte, bijkomende offertes, verplaatsingen naar het gemeentebestuur en grondmetingen.”

Mensen vinden het evident dat aannemers offertes opstellen, maar aannemers maken offertes om werk binnen te krijgen

Wanneer aannemers merken dat de klant pas binnen anderhalf jaar gaat bouwen, de werken zélf gaat uitvoeren of gewoonweg de werken niet kan betalen, dan heeft het weinig zin om veel tijd en energie te steken in de opstelling van een offerte.

Een aannemer moet hier correct over (durven) communiceren

De Malsche raadt iedereen aan om zich goed voor te bereiden op een offerteaanvraag: “Ga naar bouwbeurzen, informeer je bij vrienden en familie, weet wat je wilt. Kies je aannemer ook op basis van referenties.”