Bpost-topman Jean-Paul Van Avermaet ontslagen na druk van regering: "De emmer is overgelopen"

15 maart 2021
Jean-Paul Van Avermaet (© Eric Lalmand, Belga)
Bpost-topman Jean-Paul Van Avermaet is ontslagen door de raad van bestuur van het postbedrijf. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Van Avermaet lag al een tijdje onder vuur, niet alleen wegens de povere bedrijfsresultaten, maar ook omdat hij genoemd werd in een onderzoek naar prijsafspraken bij zijn vorige bedrijf. Dat hij daarover aan de raad van bestuur zo weinig informatie gaf, was de druppel te veel, zegt minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) in 'De Ochtend'.

Het lijkt wel het kroniek van een aangekondigd ontslag, dat van Jean-Paul Van Avermaet bij Bpost. Van Avermaet, die amper een jaar aan de slag was, kwam in opspraak nadat vorige zomer bekend raakte dat hij als vroegere topman van beveiligingsbedrijf G4S mogelijk betrokken was bij illegale prijsafspraken. Daar loopt een Belgisch én een Amerikaans onderzoek naar.

De afgelopen week kwamen daar ook nog eens slechte beursresultaten bovenop. Woensdag kreeg het Bpost aandeel een klap van zowat 20 procent. Bpost is daardoor fel verzwakt, in tegenstelling tot andere postdiensten die winst maken door de gestegen pakjesleveringen.

Voor de regering, en met name minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen), was de heisa rond Van Avermaet niet meer houdbaar. "Ik heb dit dossier geërfd en ik heb bij de raad van bestuur vanaf dag één aangedrongen op een oplossing", zegt ze in 'De Ochtend'.

Weinig communicatie

Toch waren de slechte resultaten niet de ultieme druppel. "Daarvoor zet je niet zomaar een CEO opzij. Het is de context: de communicatie, de leiderschapskwaliteiten, het vertrouwen dat weg is. Voor ons als meerderheidsaandeelhouder gaat het om de imagoschade die het bedrijf oploopt. En natuurlijk maken wij ons zorgen om de financiële situatie."

Bpost is een van de Belgische kroonjuwelen, met een belangrijke maatschappelijke rol. We moeten nu van nul beginnen, maar dat zullen we ook doen.

Vooral het feit dat Van Avermaet zich niet hield aan de "transparantieverplichting" wekte ergernis op: hij liet volgens De Sutter na om de raad van bestuur voortdurend op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in dat mededingingsonderzoek. "In september heeft de raad van bestuur hem gevraagd om dat in detail te doen, maar dat is niet naar hun tevredenheid gebeurd. In februari hebben ze dat opnieuw gevraagd. Ik heb dat ook per brief gevraagd. Dat antwoord is er nog steeds niet. Daarom is de emmer nu overlopen."

(lees verder onder de foto)

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen)
Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen)

En nu?

Bestuursvoorzitter François Cornelis neemt voorlopig de CEO-taken waar bij Bpost. Intussen start de zoektocht naar een nieuwe topman. En dat allemaal net op een moeilijk moment voor het bedrijf. "Die pakjesmarkt neemt enorm toe en brievenpost neemt af", legt De Sutter uit. "We zijn net ook een nieuw beheerscontract aan het onderhandelen met hen. Dat zijn belangrijke momenten voor Bpost, waarbij een slagkrachtige raad van bestuur en een slagkrachtige CEO nodig zijn."

"We hebben nu een CEO nodig die het bedrijf klaarmaakt voor de toekomst. Mijnheer Van Avermaet is daar jammer genoeg niet in geslaagd. Dit is een kantelmoment. Bpost is een van de Belgische kroonjuwelen, met een belangrijke maatschappelijke rol. We moeten nu van nul beginnen, maar dat zullen we ook doen."

Beluister het gesprek met Petra De Sutter via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'