Bracke en Termont stevig in de clinch: "U voert uit wat u ons verwijt"

15 februari 2017
Tijdens een bijzondere gemeenteraad in Gent zijn de gemoederen gisterenavond hoog opgelopen. Burgemeester Daniël Termont (SP.A) reageerde stevig op de uitgelekte vergoeding die oppositielid Siegfried Bracke (N-VA) krijgt bij Telenet. "U voert uit wat u ons verwijt."

De extra gemeenteraad kwam er in nasleep van de Plubipart-affaire en het ontslag van Tom Balthazar als schepen. Al ontstond er ondertussen ook discussie over Bracke, die weigerde te zeggen hoeveel hij verdiende als lid van de adviesraad van Telenet. Net voor de start van de gemeenteraad kwam De Tijd met cijfers: 12.000 euro per jaar en 2.000 euro per zitting. 

"Ik weet niet waarom, maar ze (Telenet, nvdr.) hebben mij ook gevraagd", zei burgemeester Termont tijdens de gemeenteraad. "Ik zei "nee, dank u wel" en "ik ga dat niet doen omdat ik dat deontologisch niet verantwoord vind". Telenet is een privaat bedrijf dat 100 procent in concurrentie gaat met het overheidsbedrijf Proximus. U moet daar wetten over gaan stemmen. De Tijd meldt dat u daar 12.000 euro forfait en 2.000 per zitting krijgt. Als u niet gaat, krijgt u ze dus ook. U voert uit wat u ons verwijt. Als u schrijft op uw website over het systeem-Termont als een gigantische graaimachine, bent u echt niet beschaamd?"

Bracke reageerde dat er "1 of 2 vergaderingen per jaar" zijn. "Het forfait heeft daar niets mee te maken. Er bestaan ook vergaderingen waar je niet fysiek aanwezig moet zijn. Er bestaat zoiets als mails of een conference call."

(lees verder onder de video)

Bracke weg bij Telenet

Even later op de avond liet Siegfried Bracke weten dat hij opstapt uit de adviesraad van Telenet. "Als het imago van poenschepper ontstaat, hoeft het voor mij niet meer", zei hij.

"Voelt u nu een beetje wat Tom (Balthazar, nvdr.) heeft gevoeld? Nee. Dan bent u geen mens", reageerde Termont op het nieuws. "U stapte op (bij Telenet, nvdr.) omdat u niet wil dat de mensen u een zakkenvuller noemen. Tom heeft datzelfde gevoel gehad. Ik begrijp uw gevoel dus. Tom was volgens mij de sterkste schepen ooit, met respect voor alle voorgangers. Er valt hem niets te verwijten en het is een groot verlies voor onze stad."

Bron: deredactie.be