Bracke: "Alles moet transparant en tot op het bot worden uitgezocht"

14 februari 2017
Om 19u is er in Gent een extra gemeenteraad. Aanleiding is de politieke storm die over de Arteveldestad woedt, en bij uitbreiding over het hele land. Het debat over vergoedingen van politici ligt weer helemaal open. Zitpenningen, mandaten in allerlei NV's of intercommunales, loonbriefjes ... het moet allemaal transparanter en het mag misschien ook wat minder zijn, horen we in koor. "Alles moet met de nodige transparantie en tot op het bot worden uitgezocht."

Siegfried Bracke, Kamervoorzitter voor NVA en gemeenteraadslid in Gent, hoopt dat er na de extra gemeenteraad een consensus is over het oprichten van een onderzoekscomissie rond het Publipart schandaal. Alles moet volgens hem met de nodige transparantie en tot op het bot worden uitgezocht. 

De vraag is nu: hoeveel constructies zoals Publipart zijn er nog en wat zijn de onderlinge relaties?

De crisis die nu aan de gang is, wil Bracke aangrijpen om het kluwen van de intercommunales te ontwarren. Dat er niet enkel socialisten bij betrokken zijn, daar is Bracke van overtuigd. "Voor twee socialisten mag er altijd één liberaal mee-eten, dat is mijn vaststelling."

Bij de vraag of Siegfried Bracke zijn vergoeding bij Telenet als lid van de adviesraad wil bekend maken, is Bracke duidelijk. "Ik ben niet van plan mijn vergoeding bij Telenet bekend te maken." Het geld dat Bracke bij Telenet krijgt is geen publiek geld en moet dus niet openbaar gemaakt worden.