Bracke zet stap opzij als lijsttrekker in Gent, Sleurs neemt over

20 februari 2017
Siegfried Bracke zal de Gentse N-VA-lijst niet trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Dat heeft hij zelf gezegd op een druk bijgewoonde persconferentie. Staatssecretaris Elke Sleurs neemt de fakkel van hem over en geeft haar mandaat als staatssecretaris terug aan de partij. Sleurs gaat dus voluit voor het burgemeesterschap.
"Ik heb dit weekend veel nagedacht en gesprekken gevoerd met mensen binnen én buiten mijn partij. Men heeft mijn geloofwaardigheid gesloopt", zei Bracke aan het begin van de persconferentie. "Het is moeilijk om je daartegen te verzetten, en nog moeilijker om dat weer op te bouwen. Als je je geloofwaardigheid kwijt bent, dan ben je kwetsbaar als politicus."
"Ik ben tot de conclusie gekomen dat het voor mij in de gegeven omstandigheden niet verstandig - en onmogelijk - is om lijsttrekker te zijn in Gent. Ik treed vanaf morgen terug als fractieleider in Gent, en ik zal de lijst in 2018 niet trekken", aldus Bracke.
"Maar gezien de politieke situatie in Gent is het belangrijk dat onze partij daar een gezicht heeft. Gent heeft nood aan verandering, en de N-VA kan en zal die brengen. Samen met Elke ben ik tot de conclusie gekomen dat zij het best geplaatst is om de N-VA naar de verkiezingen te leiden als lijsttrekker."
 
 

Sleurs: "Vooraan op de tandem"

Sleurs neemt het lijsttrekkerschap dus van Bracke over. Ze neemt die taak ter harte en zet meteen een stap terug als staatssecretaris. "Wie mij kent, weet dat ik ergens voor ga voor de volle 100%. Ik houd niet van half werk. Ik ga dus volop voor het burgemeesterschap, want Gent verdient een sterke kopvrouw. Ik geef bij deze mijn mandaat als staatssecretaris terug aan de partij."
Sleurs bedankte Bracke uitgebreid voor "het voorbereidende werk, en voor alles wat hij de voorbije jaren voor de partij en de stad gedaan heeft". "Hij heeft met kennis en kunde een stevige oppositie uitgevoerd. Wij vormden de voorbije jaren al een tandem in Gent. Nu wisselen Siegfried en ik daarop van plaats. Ik zit nu vooraan op de fiets, en word vanaf morgen fractieleider voor onze partij in de Gentse gemeenteraad. Ik zal daar het werk verderzetten, want Gent heeft nood aan verandering", aldus Sleurs.
Volgens Sleurs was er tot vandaag nog niet definitief beslist wie de Gentse N-VA-lijst zou trekken. "We hadden wel de eerste krachtlijnen van een programma uitgewerkt. Gent heeft nood aan een nieuwe wind: te lang aan de macht zijn is ongezond."

De Wever: "Respect voor Elke en Siegfried"

N-VA-voorzitter Bart De Wever benadrukte dat Bracke een bijzonder moeilijke week achter de rug heeft. "Dat is nog een understatement, want hij is gelyncht." De Wever benadrukte ook fijntjes dat Sleursdie hem afgelopen weekend zelf heeft gebeld, met het voorstel om het lijsttrekkerschap in Gent in handen te nemen. Daarop heeft De Wever contact opgenomen met Bracke.
 "Als je een zekere job als staatssecretaris wil opgeven voor het onzekere lijsttrekkerschap in een stad waar we het moeilijk hebben: dan verdient dat veel respect. Het tekent wie Elke is en hoe ze werkt: met volle overgave. Ik wens haar alle succes in deze nieuwe opdracht", aldus De Wever.
Wie Sleurs zal opvolgen als staatssecretaris, is nog niet geweten. De procedure wil dat voorzitter De Wever een kandidaat voorstelt op de volgende partijraad, die over de benoeming van ministers en staatssecretarissen beslist. De eerste bijeenkomst die normaal gepland is op 11 maart. "We bekijken dit nog wanneer we dit organiseren", aldus De Wever. "Mogelijk vervroegen we dit moment. Meer kan ik daarover momenteel niet zeggen."